POSEBNA PRILIKA

Viski od 23.000 eura dolazi u znak sjećanja na krunisanje kralja Čarlsa III

Uskoro će Britanija i Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično imati novog kralja

Viski. Instagram / Printscreen

M. Z.

27.4.2023

Uskoro će Britanija i Ujedinjeno Kraljevstvo zvanično imati novog kralja. Kako su pripreme za krunisanje Čarlsa III (Charles) u punom jeku, novo ograničeno izdanje škotskog viskija bit će dodato nizu proizvoda koji će biti pušteni u prodaju kako bi obilježili ovu priliku.

Royal Salute 

Royal Salute je upravo predstavio izdanje Coronation of King Charles III Edition, viski vrijedan blizu 23.000 eura, koji je pogodan i za pripadnike kraljevske porodice i za obične građane dubokih džepova. Royal Salute je također lansiran kao viski star 21 godinu u znak sjećanja na krunisanje kraljice Elizabete prije 70 godina.

Nova verzija je djelo majstora Sandija Hislopa (Sandy Hyslop), koji je kombinirao više od 53 rijetka viskija, broj koji predstavlja 1953. godinu, kada je piće prvi put pušteno u prodaju.

- Ovaj izraz je važno priznanje britanskoj monarhiji i jedinstvenoj priči o porijeklu kraljevskog pozdrava - rekao je Hislop u saopćenju za javnost.


- Želio sam da obilježim ovu nezaboravnu priliku mješavinom koja je bila kultna i posebna kao originalna mješavina Royal Salute 21-year-old Signature Blend, stvorena u čast Njenog veličanstva kraljice Elizabete II (Elizabeth) 1953. Stvaranje ove mješavine bila je savršena prilika da se razmisli o inovativnom pristupu koji smo zauzeli miješanjem viskija u proteklih 70 godina i trenutak da pogledamo unaprijed šta se može postići u godinama koje dolaze.

Kristalna flaša

Nova verzija dolazi u plavoj kristalnoj flaši Dartington, koja bi trebala predstavljati carsku krunu. Flaša je smještena u drvenu kutiju inspiriranu dizajnom Vestminsterske opatije i također sadrži umjetnička djela koja predstavljaju svaku zemlju Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema brendu, note viskija uključuju suho grožđe, crnu čokoladu i pečene kestene na nepcu, a zatim slatku smokvu, đumbir i začine na kraju. Na raspolaganju je samo 500 boca, ali jednu možete unaprijed naručiti na sajtu brenda Royal Salute.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.