DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

"Laibach" sutra nastupa u Sarajevu: Živimo u razdoblju haosa, fašizam je svuda oko nas

Slavni sastav gostuje u Narodnom pozorištu Sarajevo

Sa press konferencije. N. Avdagić

8.5.2023

Predstava "Laibach – Wir sind das Volk" zatvorit će ovogodišnje 28. izdanje Modula Memorije 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom.

Na današnjoj press konferenciji govorio je član grupe "Laibach" Ivan Novak i rediteljica predstave "Wir sind das Volk“ Anja Krikert (Quickert).

Jedan narod

- Kada smo dolazili 1995. godine u Sarajevo, bila je drugačija situacija i bila nam je velika čast da smo mogli napraviti taj koncert. Svirali smo "NATO program". Predstavu koju sutra igramo, mi to zovemo "mjuzikl". Predstava je bazirama na tekstovima velikog njemačkog dramaturga i pjesnika Hajnera Milera (Heinera Mullera). Tekstovi govore o denacifikaciji Njemačke. Anja je obradila tekstove a mi smo na to napravili "mjuzikl" - poručio je Novak.

Sa press konferencije. N. Avdagić

Anja Krikert je poručila da će sutra biti historijski dan u sklopu Moduala Memorije.

- Zbog promjene političkog krajolika u Njemačkoj, odlučila sam da radim na tekstovima Hajnera Milera. Produkcija ove predstave je rađena za njemačko tržište. Ova prestava može biti katalizator u bilo kojoj drugoj zemlji zbog toga, jer je fašizam usađen u svaki dio – dodala je Anja.

Fašizam je naša stvarnost

Novak je dodao da je fašizam svuda oko nas.

- To je jedan od od najotpornijih virusa u svim mogućim oblicima i svugdje. U Evropi se priča o fašizmu, jer se događa nama, a Miler je rekao da se i prije Prvog i Drugog svjetskog rata to događalo i u Africi, Americi i na mnogim drugim mjestima. Sa tim moramo naučiti da živimo, možemo pokušati da se odbranimo, ali nije moguće živjeti bez njega. Postao je naša stvarnost, uvijek će biti dobrih ljudi, ali postojat će i druga strana. Ne postoji mogućnost da se društvo potpuno očisti. Živimo u razdoblju haosa. Gore od haosa je iluzija - rekao je Novak.

Ovaj muzičko-scenski spektakl bit će održan na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu što nosi određenu simboliku s obzirom na činjenicu da je upravo u Narodnom pozorištu grupa "Laibach" nastupala u decembru 1995. godine, u opkoljenom Sarajevu, želeći na taj način da obilježi potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.