NEPLAĆEN POREZ

Poslije Pikea i ona došla na red: Šakiri prijeti zatvor, a morat će iskeširati 20 miliona eura

Prema pisanju španskih medija, Šakira bi mogla da završi u zatvoru i da uz sve to plati kaznu od 22,8 miliona eura

Pike i Šakira. AP

M. Z.

19.6.2023

Zanosna umjetnica iz Kolumbije Šakira, čiji je ljubavni život centru pažnje svjetske štampe nakon što se razišla s bivšim fudbalerom Žerarom Pikeom, uskoro će morati da se pojavi na sudu u Španiji. 

Zabrana prilaska

Ova vijest dolazi svega nekoliko dana nakon što su Pike i njegova nova djevojka Klara Čija također bili na sudu, gdje su tražili da se jednoj osobi izrekne zabrana prilaska zbog konstantnog uhođenja.

Ipak, Šakirini problemi su druge prirode i čini se da potencijalno mogu biti mnogo opasniji po zvijezdu iz Kolumbije.

Pjevačica je pred sudom u Španiji optužena za utaju poreza. Šakira, kako prenose medije iz ove zemlje, navodi da je ona ispunila sve svoje porezne obaveze u Španiji.

Ako se na sudu dokaže da je kriva, prijeti joj kazna od čak osam godina zatvora i novčana od 22,8 miliona eura.

Pojedini mediji tvrde da su im povjerljivi izvori odali informacije koje se odnose na pjevačicinu odbranu. Po tim informacijama, Šakirini advokati tvrde da je ona tokom perioda koji se spominje u optužnici bila „bez tačnog prebivališta zbog njenog posla".

Navodi se da do 2015. godine nije živjela konstantno u Španiji te da iz tog razloga nije mogla biti tretirana kao porezni rezident. Pjevačica je tada navodno "živjela u avionu više od bilo kojeg pilota“.

Zvijezda iz Kolumbije navodi da je uopće počela da posjećuje Barcelonu kada je ušla u romansu sa Pikeom 2011. godine. Navela je da i pored kuće koju je kupila u Kataloniji ima još nekoliko kuća u Urugvaju, Njujorku, Majamiju, Kolumbiji i na Bahamima.

Veliki minus

Ona je, po španskim medijima, navela da je Pike u jednom trenutku karijere imao ne baš sjajan odnos sa tadašnjim trenerom Barcelone Pepom Gvardiolom.

Zbog toga je razmišljala i o kupovini objekta van Barcelone, u zavisnosti od toga gdje bi Pike mogao da nastavi karijeru.

Također je rekla da je selidba u Španiju predstavljala velik minus za njenu karijeru, zbog čega u startu nije željela da dođe tamo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.