TAJNE I LAŽI

Veliki skandal potresa irsku nacionalnu TV kuću: Voditelj primio 345.000 eura mita

Neki smatraju da je to najzanimljivija emisija koju je RTE producirao

Ryan Tubridy. Društvene mreže

D. R.

1.7.2023

Nacionalna televizijska kuća u Irskoj upletena je u pravu dramu zbog tajnih isplata voditeljskoj zvijezdi. The Late Late Show postala je najgledanija emisija u Irskoj. Priče o slavnima, tajnama i lažima zaokupile su javnost i neki smatraju da je to najzanimljivija emisija koju je RTE producirao.

Međutim budućnost televizije sada je upitna. TV kuću trenutno potresa niz skandala oko tajnih isplata voditelju Rajanu Tubridiju (Ryan Tubridyj), koji je vodio The Late Late Show, piše The Guardian. Otkriveno je da je Rajan primio 345 hiljada eura skrivenih isplata uz svoju regularnu platu od 2017. do 2020. godine.

Javnost je bijesna

Otkriće je izazvalo bijes pretplatnika pošto je RTE finansiran njihovim novcem, a proteklih godina televizijski čelnici davali su lažne izjave o plati svoje voditeljske zvijezde. Irski premijer Leo Varadkar kazao je da su zakoni možda prekršeni.

- Neke od ovih isplata možda su bile na pogrešnoj strani zakona - rekao je novinarima. 

Glavni direktor televizije Dee Forbes suspendiran je prošle sedmice, a potom je podnio ostavku. Finansijski direktor Ričard Kolins (Richard Collins) najprije je odbio otkriti kolika je njegova plata, da bi zatim rekao da ne zna o kojoj svoti se zapravo radi.

- Mislim da je to privatna stvar. Ne znam koliko mi je tačno plata, nije mi sad to ni na kraj pameti - rekao je.

Sedam dana prije skandala se povukao iz emisije

Kada su ga pritisnuli da otkrije koliku platu prima, Kolins je rekao da vjeruje da je njegova plata "oko 200 hiljada eura plus dodatak za automobil 25.000 eura". Kolins je kazao da su porezni obveznici "možda bili prevareni" zbog neprijavljenih isplata Tubridiju i da je Rajanova godišnja plata bila viša od 500 hiljada eura godišnje.

Sedam dana prije razotkrivanja ovog korupcijskog skandala, Tubridi je najavio da se povlači iz The Late Late Showa. Zamijenio ga je komičar Patrik Kielti (Patrick Kielty) koji je odmah rekao da će za svoj rad godišnje primati 250 hiljada eura plate i da će sam plaćati svoj put i smještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.