TUŽAN KRAJ

Potonula jahta koju su proslavili princeza Dajana i njen ljubavnik

Zauvijek će ostati na 2.430 metara dubine

Dodi Al Fajed i princeza Dajana. CNN

L. K. P.

3.8.2023

Jahta "Cujo" koja je nekad pripadalo Dodiju Al-Fajedu (Fayed), egipatskom producentu i sinu milijardera Muhameda Al-Fajeda (Mohamed) s kojim je princeza Dajana (Diana) bila u vezi, udarilo je u nepoznati objekt 35 kilometara od Beaulieu-sur-Mera u Sredozemnom moru. Jahta na kojoj je princeza Dajana provela svoje posljednje ljeto u životu, potonula je kraj francuske rivijere.

Sedmero ljudi koji su bili na brodu, piše The Times, spašeno je i svi su srećom neozlijeđeni. Jahta je potonula, završivši na dubini od najmanje 2.430 metara uprkos pokušajima da se to izbjegne. Za kormilom je bio posljednji vlasnik jahte, Italijan koji je pokušao, ali nije uspio ispumpati vodu, javljaju francuski mediji.

Drugi pokušaj spašavanja broda bio je tegljač koji je poslan na mjesto događaja, ali i ta akcija bila je bezuspješna. Potonuo je prema dostupnim informacijama sa 7.000 litara goriva u tankovima, ali Le Figaro navodi da postoji mali rizik od značajnog zagađenja.

"Cujo" je dospio na naslovnice svih svjetskih medija u ljeto 1997. kada je Dajana fotografirana na brodu u društvu Al-Fajeda. Nekoliko sedmica kasnije poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Parizu kada je njihov automobil s vozačem udario u stup u tunelu Alma dok su bježali od paparazza. Tog ljeta Dajanu su fotografi ‘uhvatili‘ i na Sokaru, jahti koja je tada bila u vlasništvu Al-Fajedovog oca Muhameda.


Poznata jahta. Facebook

"Cujo" je imao dugu i glamuroznu povijest. Izgrađen je u Italiji 1972. za Džona fon Nojmana (John von Neumann), poslovnog čovjeka koji se obogatio prodajom Porschea i Volkswagena u SAD-u. Fon Nojman ga je čuvao nekoliko godina prije nego što ga je prodao sinu Adnana Kašogija (Khashoggi), trgovca oružjem za kojeg se 1980-ih govorilo da je najbogatiji čovjek na svijetu. On ga je prodao Al-Fajedu, svom rođaku.

U 1990-ima, Al-Fajed ga je usidrio kod St Tropeza i pozivao na brod slavne osobe poput Bruk Šilds (Brooke Shields), Klinta Istvuda (Clint Eastwood), Tonija Kartisa (Tony Curtis) i Brusa Vilisa (Bruce Willis). Nakon tragične pogibije Al-Fajeda i Dajane 31. avgusta 1997. u Parizu, nekad najslavnija jahta na svijetu prepuštena je propadanju. 2016. porodica je brod odlučila prodati, no prije, Dodijev rođak Mudi Fajed (Moody Fayed) krenuo je u kompletnu obnovu jahte. Renovacija je koštala čak 800 hiljada eura, a brod je prodat na aukciji 2020. godine bogatoj italijanskoj porodici. Bio je usidren u luci Beaulieu-sur-Mer, ali više nije bio u besprijekornom stanju. Novine Nice Matin citirale su mještanina koji je rekao: "Imao je redovnih problema s održavanjem."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.