SJEĆATE LI SE?

Bila je velika teniska nada Jugoslavije, ali je svi pamte po tome što se skinula gola u kultnom filmu

Četiri godine poslije završetka karijere, ova Slovenka je postala popularna u tadašnjoj državi. Ali tek poslije te uloge u filmu

Savina Geršak. Instagram

D. H. / Telegraf.rs

13.10.2023

Ženski tenis u regionu trenutno proživljava teške dane, s obzirom na to da naša zemlja nema nijednu igračicu u TOP 100!

Ozbiljna imena

Međutim, bijeli sport je kroz historiju, kada su u pitanju žene, imao ozbiljna teniska imena - šampionke, najbolje na svijetu u jednom trenutku, kao i najlepše predstavnice tenisa.

Jedna od njih je bila i Slovenka Savina Geršak koju, doduše, mnogi više znaju kao atraktivnu glumicu koja se skidala u filmovima '80-ih godina. Svakako najviše u filmu "Čudo neviđeno" koji je snimljen 1984. godine, a u kom se Savina nekoliko puta skidala gola i pokazala zašto su je smatrali za jednu od najatraktivnijih Jugoslovenki tog doba.

Pamtimo brojne komične scene i kultne replike, a među njima i ona kada monah Makarije (Bata Živojinović) "objašnjava" njenu pojavu u selu na obali Skadarskog jezera.

Tu je i "Smrt gospodina Goluže" iz 1982. godine, samo godinu dana nakon što je "batalila" tenis i vratila se u Ljubljanu.

A nije sve tako izgledalu u jesen 1978. godine kada je Savina u razgovoru za Tempo istakla da je čeka naporan rad.

- Moram da prebrodim sve nedaće u zimskom periodu i vježbam više nego ikad. U protivnom nemam šta da tražim u ovom sportu. Uostalom, tenis ne trpi improvizacije ako se žele vrhunski rezultati.

Uloga je proslavila

Tenis je počela da igra u Mariboru, gde je i rođena, a u to vrijeme je nastupala i za nacionalni tim.

- Tenis mi mnogo znači u svakodnevnom životu. Ne mogu da zamislim nijedan dan bez reketa u ruci. On mi je i neka vrsta hobija, najmilija zabava. Ako u tom sportu postanem "neko i nešto", on će mi omogućiti mnogo velikih takmičenja i mnogo lijepih putovanja. Dakle, ako ne uspijem u tenisu pružit će mi se mogućnost da obiđem i vidim svijet - rekla je Savina u septembru 1978. godine, uz napomenu da je sa 16 godina bila treća najbolja teniserka u Jugoslaviji.

Četiri godine kasnije, ova Slovenka je postala popularna u tadašnjoj državi. Ali tek poslije te uloge u filmu, kada se razgolitila. I glumu je napustila u 28. godini, a posljednje informacije o njoj kažu da se bavi psihoterapijom.

U međuvremenu se 2021. vratila na male ekrane kada je glumila u filmu "Elegija lovora".

- Posljednji film sam snimila 1990. godine u Americi. Inače, snimila sam ukupno petnaest filmova. Poslije toga sam otišla u Rim i odatle sam išla u Ameriku i snimala - rekla je savina u jednom intervjuu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.