“LEPA BRENA PROJECT”

Reditelj Vladimir Aleksić za "Avaz": Bio sam zaljubljen u Brenu

Hit-predstava od 13. do 17. novembra na turneji po BiH

Vlada Aleksić. Instagram

L. S. R.

18.10.2023

Muzičko-plesno-dramski spektakl “Lepa Brena Project”, koji je pokorio regiju, stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Predstava čiju režiju potpisuje Vladimir Aleksić će 13. novembra igrati u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, 14. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, 15. novembra u Mostaru u dvorani Hrvatski dom „Herceg Stjepan Kosača“, 16. novembra u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, te 17. novembra u Sportskoj dvorani “Obilićevo” u Banjoj Luci.

Kroz spoj glume, pjevanja i plesa, predstava "Lepa Brena Project" postala je pravi fenomen, donoseći duboke poruke o popularnosti, tragičnom raspadu bivše zemlje i nesretnim sudbinama njenih građana.

U predstavi igraju Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Anđela Jovanović i Jovana Gavrilović.

Prvi susret

A Aleksić, koji se također pojavljuje na sceni, za “Avaz” govori kako je za njega karijera Lepe Brene oduvijek bila fascinantna.

- Lepa Brena je za mene i Olgu Dimitrijević (koautoricu projekta, op.a.), ali vjerujem i za mnoge druge, simbol bivše zemlje, našeg odrastanja, otkrivanja seksualnosti… Ovaj projekt nije zamišljen kao biografska predstava, već sasvim drugačije: kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije želimo suštinski pričati o kompleksnosti i unutrašnjim kontradikcijama posljednje četiri dekade ovih prostora, a prije svega o nama samima. Dakle, nije samo riječ o Lepoj Breni kao ličnosti, nego svim različitim aspektima društvene stvarnosti koji se preko njene figure mogu iščitavati.


Plakat predstave. Društvene mreže

Da je ona, slučajno, bila protiv tog projekta, biste li ga radili?

- Mi smo cijeli projekt uradili nezavisno od Lepe Brene, ona, dakle, nije bila uključena u samu kreaciju. S njom smo se sreli kada su probe već bile u toku i njoj se svidjela ideja, sljedeći put smo se vidjeli na premijeri. Mi bismo u svakom slučaju radili ovaj projekt, jer, kao što sam rekao, nije u pitanju Lepa Brena kao ličnost, već fenomen njene karijere.

Je li Vaše mišljenje o Breni prije i poslije pripreme predstave isto?

- Kao mali sam bio zaljubljen u Brenu, sad smo se i upoznali. I tačno je to da postoje dvije Brene, ona na sceni i ona u privatnom životu. U svakodnevnom razgovoru vi nikada nećete imati utisak da je njen stav da ona više vrijedi jer je velika zvijezda. Savremena i vrlo jednostavna žena.

U jednom trenutku bili ste i na sceni.

- To nije bio plan, ali glumac koji je igrao preselio se u Njemačku tako da sam ga ja zamijenio. Vrlo je uzbudljivo što sam s ovom ekipom sjajnih glumica na sceni.

Vaša „Sveta Prada“, predstava o modnom biznisu, tiče se pop-kulture. Zašto Vas to intrigira?

- Volim pop-kulturu i mislim da preko fenomena pop-kulture možemo progovoriti o savremenom društvu. Iako neki s podozrenjem gledaju na povezivanje pop-kulture i pozorišta, ja mislim da je pop-kultura mnogo slojevitija od puke zabave.

 Moji uzori

Koliko često gostujete u BiH?

- U posljednje vrijeme sve češće i to me raduje. Mi se bavimo divnim zanimanjem, iziskuje i dosta putovanja, i na taj način otkrivam nova mjesta, ljude.

 Imate li uzore u poslu?

- Imam, jedna od njih je Jasna Đuričić. Još od akademskih dana sam bio zaljubljen u njenu vještinu umjetničke igre. Divim se ljudima koji su dosljedni sebi, koji vrijedno rade i koji se svaki put trude da svoju umjetnost podignu na viši nivo. Ljudima koji traju.


Uzbuđen sam zbog dolaska u BiH

Kakva su Vaša očekivanja od turneje u Bosni i Hercegovini, Breninoj domovini?

- Ja sam, lično, vrlo uzbuđen zbog dolaska u BiH. Prije svega zbog susreta s publikom, kao i zbog same teme predstave. Neminovno je da predstava koja se bavi životom u Jugoslaviji progovori i o tragičnom ratu devedesetih. Reakcija publike je do sada, od Skoplja, preko Beograda, Splita i Zagreba, svuda bila vrlo emotivna. Volio bih i da publika u Bosni i Hercegovini ode kući zadovoljna. Radujem se što ću prvi put vidjeti Mostar. Možda i skočim u Neretvu, kao Brena u filmu “Hajde da se volimo”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.