EKSKLUZIVNO

Adnan i Aida Hasković za "Dnevni avaz" o porodičnom životu, sličnostima, razlikama i izazovima: Nismo pogriješili, sve stane u zagrljaj pred spavanje

Nisam dio javnog života, Adnanova sam podrška iz sjene, rekla je Aida. Nije ljubomorna, hvala Bogu

Adnan i Aida Hasković - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Nerma Ajnadžić

2.1.2024

Srce bosanskohercegovačkog glumca Adnana Haskovića prije nešto manje od sedam godina ukrala je za javnost misteriozna djevojka Aida. 

Do sada se ona pojavljivala sa suprugom samo na premijerama ostvarenja u kojima bi Adnan glumio, a na posljednjem izdanju Sarajevo Film Festivala oduševili su pojavom sa sinom na crvenom tepihu. Imaju dvojicu sinova, Rayana i Arslana.

Aida je prvi put pristala ekskluzivno govoriti za "Dnevni avaz“ i, zajedno sa suprugom, stati pred objektiv "Avazovog“ fotografa.

Sklapanje braka

Na naše prvo pitanje upućeno njoj zašto je izbjegavala medije, Aida je otvoreno odgovorila:

- Nisam dio javnog života. Kada smo se Adnan i ja upoznali, u početku sam to izbjegavala baš zbog toga što su danas životi glumaca, pjevača i općenito javnih ličnosti mnogo medijski ispraćeni. Dogovor je bio, i Adnan ga je poštovao sve ove godine, da se ja ne pojavljujem i da budem njegova podrška iz sjene, iz kuće. Da mu pomažem kada se on sprema za svoje projekte, izlaske, pojavljivanja. Mislim da je podrška koju mu pružam u kući puno važnija od one u medijima.

Kazala je da živi život kao i 90 posto osoba.

- Idem svaki dan na posao, kao i svi. Adnan ima svoj način života, koji se dosta razlikuje od mog prethodnog, ali sklapanjem našeg braka pristala sam, naravno, da budem dio svega toga, ali da i ne budem u medijima. Ne volim fotografiranje i davanje izjava. Povučena sam. Jednostavno nisam iz tog svijeta - kazala nam je Aida Hasković.

Odlučila je nedavno da promijeni profesiju. Napustila je bankarski sektor i otvorila restoran "Pinsarevo“ u sarajevskoj ulici Porodice Ribar 1. Upravo tu su nas i ugostili.

Adnan i Aida Hasković pred objektivom "Avazovog“ fotografa. N. Šaljić

- Uvijek smo bili u mimohodu. Kad je on kući, ja nisam, kad sam ja, on nije. Jednostavno sam uvidjela da život prebrzo teče i da previše vremena posvećujem nečemu što me ne ispunjava, da me jednostavno duševno ne hrani. Kako sam ja Adnanu podrška tako je i on moja. Probali smo pinsa romanu, rimsku vrstu pizze. Znate, volimo dobro da jedemo, volim da kuham inače i odlučili smo da pokušamo da našim sugrađanima donesemo to jelo da i oni probaju. Lagano je, zdravo, odlična zamjena za klasičnu pizzu. Brašno direktno uvozimo iz Rima, mješavina rižinog i sojinog brašna, s malim udjelom pšenice. Visoko proteinsko tijesto. Sve zdravo, kvalitetno i malo drugačije od onoga što svakodnevno ovdje možemo da konzumiramo - istaknula je Aida.

Poseban recept

Prošla je obuku kod Italijana, koji je, kako nam kažu, član rimske asocijacije pinsa majstora. Aida je jedna od rijetkih koja zna recept ovog jela koji svakog jutra sprema, a potom kolege iz restorana serviraju posjetiocima.

Sedmu godišnjicu braka Aida i Adnan proslavit će 14. aprila.

- Ispade da nismo pogriješili. Ja se ne kajem. Adnan je bio zreliji, stariji od mene, inicijator i pokretač svega. Vodila sam se osjećajem i pristala sam na sve. Izašli smo na nekoliko spojeva, osam dana, deveti dan Adnan je došao na vrata s prstenom da me zaprosi. Htjeli smo da se vjenčamo odmah iduće sedmice, ali moj brat i snaha su bili u Australiji. Strpjeli smo se mjesec i po da se oni vrate. I nismo pogriješili - s osmijehom nam je rekla Aida.

Adnan je dodao da je prije toga već isplanirao put u Ameriku, što su iskoristili za medeni mjesec i zajedno otišli.

- Tada smo dobili priliku da se upoznamo, budemo sami mimo prijatelja i porodica. Da se zaista istinski upoznamo negdje gdje nam je sve novo, a i mi novi. Divno iskustvo. Ništa nije slučajno, pa ni to. Tu se stvaraju veze. Brak je sasvim nešto drugačije od veze, to je partnerstvo, drugarstvo, to su duboke veze za koje treba dobre temelje ugraditi, da bi se sva iskušenja kroz koja čovjek prolazi prevazišla - kazao je Hasković.

Za Aidu je to bio i bijeg od medijske pompe i njenog prvog susreta sa sedmom silom i tekstovima u kojima se spominje njeno ime.

- Prvi članak izašao je tri dana poslije vjenčanja - Najpoželjniji neženja Adnan Hasković se oženio. Bili smo na večeri kod njegovog daidže i vidjela sam da je objavljeno. Bilo mi je teško, neugodno, sramota. Ali sam preživjela. Poslije se nismo pojavljivali - prisjetila se Aida.

Sin u filmu

Glumac je naglasio da nisu htjeli od porodičnog života praviti senzaciju.

- Meni je to zloupotreba porodičnih vrijednosti. Ako si sretan, sretan si - naglasio je Hasković.

Aida Hasković: Uz Adnana sam sazrela. N. Šaljić

Aida smatra i da njihova djeca, kada odrastu, trebaju sami odlučiti žele li biti dio medijskog života, ići očevim stopama ili voditi povučeniji život.

- A i sada, kada smo se na SFF-u pojavili s djetetom, to smo učinili jer je on stvarno igrao u filmu „Umri prije smrti“. Tek se rodio, prošlo je možda dva mjeseca i trebala nam je beba u nekoliko scena. Tako da je on glumac u filmu i htjeli smo da to možda sutra njemu bude uspomena. Ja, naprimjer, nemam pretjerano nekih svojih slika, dobro, i rat je svoje učinio, izgubilo se dosta toga, ali čovjek bi volio da ima neposrednih momenata za uspomenu. Život romane piše, šta mi znamo šta sutra donosi - poručio je Adnan.

Hasković zbog svog životnog poziva glumca često putuje. Supruga nekad ide s njim, ali češće ostaje kući.

- Kada je Adnan odsutan, onda, normalno, puno više obaveza padne na mene. Dani budu ispunjeni, ipak dvoje djece, vrtići... Dođem na posao, radim, pa njih kupim iz vrtića... To su svakodnevne obaveze. Inače, kad je na poslovnim putovanjima, ne volim da smaram, da ga zivkam, da budem posesivna supruga. Čekam dok dođe sa seta u hotel, javi se na video, ispričamo jedno drugom kako je protekao dan - ispričala nam je Aida.

Adnan priznaje da nekad bude preokupljen poslom, ali da mnogo poruka razmijene na dnevnoj bazi.

- Ne promakne mi nijedan detalj. Posebno kada su djeca u pitanju, Aida vodi računa da zabilježi svaki moment. A i oni već znaju na telefon, to kao da se rodilo s telefonom. Uzmu Aidin mobitel, znaju i šta je videopoziv. Rayanu je peta godina, on sam snimi glasovnu poruku, pozdravi, ispriča svojim jezikom šta se dešavalo ili da mu nešto kupim. Moderna tehnologija je uveliko doprinijela da se ipak zbog videopoziva osjećaj distance i odsustva smanji, što nije bio slučaj prije 30 godina. Trudimo se - kazao je glumac sa svjetskom karijerom.

Osim zdrave doze, oboje tvrde da ljubomore nema.

- Mislila sam da ću biti ljubomornija. Kada sam trebala da se udam za Adnana, otac me pitao: „Jesi li ti svjesna da se udaješ za glumca i da tu može biti svašta?“ I ja sam pomislila - možda stvarno budem ljubomorna. Ali nisam - rekla nam je Aida.

Adnan je potvrdio kroz smijeh.

- Nije, hvala Bogu. To je nešto što nisam mogao predvidjeti kako će i šta će biti, ali smo puno o tome razgovarali - naglasio je.

Ostaviti ego

Hasković smatra da nekada treba biti sebičan u smislu da „moraš voditi računa o sebi da bismo bili bolji drugima, pa i partneru“. I to je ključ, smatra on.

Za njega je ljubav žrtva, posvećenost, njegovanje, razumijevanje, tolerancija i da čistim bićem prihvatate sebe, a onda i partnera, da biste bili jedno.

Njegova supruga, osim što se složila s Adnanovom konstatacijom, prioritet je dala uzajamnoj podršci i velikom razumijevanju.

- Tu je i odricanje, ostavljanje ega po strani i prihvatanje promjena. Svaki dan doživljavamo nešto novo, ali ne smijemo dopustiti da to utječe puno na naš odnos, na našu kuću. Ljubav je da jedno drugom pomažemo, budemo podrška u ovom užurbanom životu koji nije nimalo jednostavan. Ljubav je kada na kraju dana nas četvero, pored svih kreveta u domu, legnemo u jedan i zagrlimo se - emotivno je poručila Aida.

Adnan Hasković: Ništa nije slučajno. N. Šaljić

Kada su u pitanju novogodišnje želje, glumac je istakao da drugima želi isto što i sebi.

- Nemam u sebi ni zavidnosti ni ljubomore, svačiji uspjeh gledam kao svoj. Što više budemo otklanjali te barijere zavisti, ljubomore, bilo kakvu vrstu stigme koja koči, svi ćemo napredovati. Želim, prije svega, istaknuti zdravlje, jer, ono što kaže stara poslovica, zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu. Zdravlje, prije svega, a sve ostalo... I kada ljudi zapadnu u neke teške periode, neka se sjete stvari koje imaju i budu zahvalni na tome. I lijepa stvar ima svoj rok trajanja, kao i ružna - naglasio je Hasković.

Aida je dodala da u novoj godini i sebi i drugima želi što manje teških iskušenja i bolesti.

- U 2023. imala sam priliku vidjeti, izgubila sam bitnu osobu u životu – nanu, šta je teška bolest. Želim da iduća godina svima bude mirnija, puna zdravlja i da se poboljša situacija u našoj državi, da naši mladi izgrade svoje živote i ostanu ovdje, da se borimo svi, ne gubimo nadu. Bosanci i Hercegovci su najtopliji ljudi. I mi smo imali iskušenja pa smo pomišljali da idemo vani, ali nismo izgubili nadu. Neka nam u ovoj godini budu što kraći redovi ispred stranih ambasada - naglasila je Aida.

Put u Teheran

- Uvijek gledam, ako možemo oboje, zašto ne bih poveo i suprugu, da upoznamo neku novu kulturu. Ako Bog da, u februaru ćemo ići u Teheran, gdje sam pozvan da budem član žirija na prestižnom festivalu koji njeguje kinematografiju Istoka. 

Aida će ići sa mnom pošto smo opčinjeni perzijskom kulturom, kolijevkom kulture. Nekad se iskoristi poslovno i privatno da se uskladimo i otkrijemo nešto novo. Može se i u poslu naći slast. A nekad se stvarno teško organizirati - kazao je Hasković.

Odabrali smo jedno drugo

Aida je istaknula da su od početka razdvajali poslovno od privatnog.

- Imamo jaku sponu. Puno toga se izdešavalo u ovih sedam godina, prošli smo dosta toga i čovjek sazrije. Ja sam uz njega sazrela. Nadam se da će ta spona ostati jaka. Ne mislim da imam neki razlog da budem ljubomorna. U obzir uzmem samo da je imao slobodu da izabere s kim želi da živi život, isto kao ja. Odabrali smo jedno drugo i to nam je, što nam je - naglasila je Aida.

Uspješna godina, naredna još bolja

Iza Haskovića ostaje uspješna godina kada je u pitanju karijera, a ima mnoštvo projekata i u 2024.

- Uvijek čovjek ide s nadom da će svaka naredna godina biti bolja. Svakako treba biti zahvalan na svemu onome što je prošlo jer tako je moralo biti, u to duboko vjerujem, pogotovo ako se čovjek trudi, bori i da ono što je do njega uradi, a ostalo je u Božijim rukama. 

Ne treba ništa nikada posmatrati tragično, danas može biti neuspjeh, sutra uspjeh i obrnuto - naglasio je Hasković.

Nije ovaj svijet predisponiran da samo uživamo, isprepleten je raznim preprekama koje treba da prijeđemo. Ne treba imati velika očekivanja da ne bismo doživjeli velika razočarenja, rekao je Hasković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.