ZAŽELI ŽELJU

Ko su najpopularniji „life coachevi“ u regionu: Sve je krenulo od legendarne Lujze Hej

Mnogi imaju sličan biografski podatak – krenuli su s dna, u najtežim životnim trenucima, a danas su zvijezde

Ana Bučević. Društvene mreže

11.1.2024

Nije rijetkost danas sresti osobe koje se kunu u „life coucheve“ ili životne trenere i koje tvrde da su zahvaljujući njihovim savjetima život promijenili iz temelja.

Također, nije mali broj ni osoba koje smatraju da je to šarlatanstvo i način za laku zaradu.

Bilo kako bilo, ovaj svojevrsni pokret cvjeta, ne samo na ovim prostorima već u cijelom svijetu, a mnogi će se saglasiti da je sve krenulo od legendarne Lujze Hej (Louise Hay), koju je opjevao i Edo Maajka u pjesmi „Prikaze“:

- Rek'o sam sebi: "Edo, sve je OK, sjeti se knjige od Lujze Hej Misli pozitivno..."

Nadohvat ruke

Životni treneri doslovno su svima nadohvat ruke. Njihovi savjeti dostupni su na društvenim mrežama, blogovima, vlogovima, YouTubeu i gdje sve ne. I to sve potpuno besplatno.

No, oni koji žele trening jedan na jedan i koji žele prisustvovati njihovim predavanjima, ipak, moraju izdvojiti novac za to.

Kad je riječ o ovim prostorima, neprikosnovena je Ana Bučević. Splićanka s trenutnom adresom u Beču prava je zvijezda „life coachinga“ na Balkanu. Ona doslovno hara društvenim mrežama, a njeni videi sa savjetima za bolji život imaju enormno visok broj pregleda, neki čak i više od milion.

Autorica je devet knjiga od kojih sedam nosi titulu bestsellera. Bučević je na ovaj put krenula u vrijeme kada je proživljvala veliku krizu, a sada je na tronu.

Mnogi imaju sličan biografski podatak – krenuli su s dna, u najtežim životnim trenucima, a danas su zvijezde. I Lujza Hej imala je tešku životnu priču – zlostavljanje, silovanje, rak...

I istom biznisu je i Anina sestra blizanka Nada Bučević, ali s manje uspjeha.


Divna Milovanović. Društvene mreže

Beograđanka Divna Milovanović također je veoma popularna, a ona ističe kako „pomaže ženama da zavole sebe“.

- Sve što nam je potrebno već postoji u nama, samo što je put do sebe često onaj koji traje najduže – poručuje Divna.

Ana Ilijanić Jelušić prvi napad panike doživjela je sa svojih 19 godina i od tada je bila, kako navodi, u potrazi za „izlječenjem“.

- Ta potraga odvela me k raznim ljudima i u doticaj s raznim knjigama... – okrila je.

Danas je u petoj deceniji života i uspješno kroči kroz svijet „life coachinga“.

Kad se desi nevolja

U posljednje vrijeme njena popularnost raste, a proporcionalno i broj pratilaca na svim društvenim kanalima.

I Anđu Marić nevolja je „natjerala“ u svijet „life coachinga“. Ona je sa samo 35 godina dobila dijagnozu multiple skleroza, ali se nije predala. Mnoga ljekarska predviđanja demantovala je u praksi, a iz svoje borbe, koja traje od 2012., izvukla je mnogo pozitivnog pa su njeni savjeti na društvenim mrežama veoma gledani i slušani. Sve ih je sublimirala u dvije knjige.


Anđa Marić. Instagram

- Koliko puta moram čuti: život se događa zbog nas a ne nama ili sve se događa zbog mene ali ne meni? Najviše ne volim kad me žale, odmah znam da gledaju iz svoje vlastite perspektive i pričaju o sebi, pričaju mi kako bi oni bili očajni i bespomoćni da se nešto tako desi njima i umjesto da mi se dive oni me žale zaokupljeni sobom i imaginacijom svega kako bi se oni snašli ili ne bi… - ističe Marić.

Ovo nije svijet koji je rezerviran samo za žene, jer je mnogo i muškaraca koji na ovaj način zainteresiranim žele pomoći da lakše i ljepše žive svoj život. Među njima su Srđan Roje, Kenan Crnkić, Siniša Ubović, Smiljan Mori...



Kundurović i Volš: Susret koji joj je promijenio život. Društvene mreže

Duhovno buđenje

TV voditeljica Naida Kundurović uzela je neplaćeno odustvo s N1 jer se željela okušati u „life couchingu“.

- Moje buđenje se desilo 2012., otprilike kada se veliki komad svijeta probudio. Mislim da je to bilo nakon završenog famoznog Mayanskog kalendara, kada su ljudi mislili da dolazi smak svijeta, ali u suštini okončanje svijeta se nije desilo na taj način već na poimanje svijeta kakav je do tada postojao – rekla je svojevremeno za „Avaz“.

Godine 2019., susret s Nilom Donaldom Volšom (Neale Donald Walsch), američkim piscem duhovne književnosti, Naidi je bio velika prekretnica u životu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.