IZ 1966. GODINE

Slika Beatlesa nastala u Japanu prodata za 1,74 miliona dolara

Djelo urađeno tehnikom akrila i akvarela, poznato pod nazivom „Slike žene“, jedina je poznata slika koju su napravila i potpisala sva 5 člana ben

Slika Bitlsa. beatlesarchive.net

S. S.

3.2.2024

Slika koju su Beatlesi zajedno napravili tokom turneje po Japanu 1966. godine prodata je za 1,74 miliona dolara na aukciji u Njujorku, saopćila je aukcijska kuća.

Djelo urađeno tehnikom akrila i akvarela, poznato pod nazivom „Slike žene“, jedina je poznata slika koju su napravila i potpisala sva četiri člana britanskog rok benda – Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star.

Članovi Beatlesa naslikali su ovo djelo u apartmanu starog hotela “Hilton“ u Tokiju, na listu tradicionalnog japanskog „vaši” papira. Svaki član je slikao od jednog ugla prema sredini slike, gdje su se svi na kraju potpisali, prenosi agencija Kyodo.

Bend je nastupao u dvorani “Nipon Budokan“ u Tokiju od 30. juna do 2. jula 1966. godine, a svoj posljednji koncert na turneji odsvirao je krajem avgusta te godine u San Francisku.

Biograf Beatlesa Mark Luison rekao je da je popularna britanska četvorka odustala od turneje dva mjeseca nakon što su bili u Tokiju i da se nikada nisu vratili kao grupa.

- To je jedan od razloga zašto je ova slika tako posebna, jer nakog toga nisu imali priliku da ovoliko vremena provedu zajedno - rekao je Luison.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.