KORISTI OPIJATE

Američki mediji tvrde: Ilona Maska viđaju sa sprejevima s drogom, a direktori se boje reći mu "ne"

Korištenje ilegalnih droga od strane Ilona Maska bilo je opšte poznato među nekoliko sadašnjih i bivših direktora Tesla Inc. i SpaceXa

Mask: Tekst objavio WSJ. AP

E. Ć.

4.2.2024

Američki milijarder Ilon Mask (Elon Musk) našao se u centru pažnje nakon što je The Wall Street Journal (WSJ) početkom godine objavio da je tokom karijere koristio razne opijate.

WSJ u svom tekstu navodi kako je dio investitora u Maskove kompanije zabrinut jer se sve češće viđa kako rekreativno koristi nazalni sprej s ketaminom koji popravlja raspoloženje.

Jesu li članovi odbora nezavisni

- Korištenje ilegalnih droga od strane Ilona Maska bilo je opšte poznato među nekoliko sadašnjih i bivših direktora Tesla Inc. i SpaceXa - objavio je Wall Street Journal.

Dio dioničara Tesle postavlja pitanje jesu li postojeći članovi odbora, koji bi morali nadzirati Ilona Maska, doista nezavisni. Nova priča WSJ-a ima ekstremnu težinu jer stiže samo nekoliko dana po presudi suda u Delawareu, koji je srušio odobrenje odbora Tesle za nagradu Masku za poslovanje od 55,8 milijardi dolara, koje je kontroverzni poslovni guru navodno namjeravao iskoristiti za razvoj umjetne inteligencije, prenio je "Bloomberg".

Tako ogromna nagrada bila je pomalo suspektna jer je komentirajući zadnje kvartalne rezultate Mask priznao da očekuje usporavanje rasta prodaje, kao i sve žešću konkurenciju, što je povuklo cijenu dionica prema dolje.

Problem je s međusobnim odnosom Maska i članova odbora Tesle i SpaceX prema tezama WSJ-a u tome što su članovi odbora bili svjesni Maskove zloupotrebe opijata, ali nisu adekvatno reagirali, iako kompanije koje nadziru imaju raspisana pravila koja ne toleriraju korištenje droga.

Prema više medijskih izvještaja poseban problem je to što je Mask unutar kompanija počeo graditi kulturu konzumacije opijata - bogataš je de facto svojim primjerom kao "uzor" poticao subordinirane direktore da i oni konzumiraju opijate.

Poseban problem

Više medija piše kako je Mask na zabavama uočen da rekreativno koristi nazalni sprej s ketaminom, kao tekući ekstazi iz bočice za vodu. Ketamin je tzv. disocijativni anestetik koji ima halucinogene i sedativne učinke.

Poseban je problem za dio investitora u Maskove kompanije s članovima odbora osim finansijske povezanosti i ovisnosti o Mausku, i teza da su neki od njih zajedno s Maskom konzumirali opijate.

Prvi specijalni izvještaj WSJ-a o Maskovom problemu s opijatima, koji je objavljen, 6. januara, slavni poduzetnik komentirao je arogantno na svojoj društvenoj mreži X.

- Što god činim, očigledno činim dobro - napisao je Mask.

Dio Maskovih fanova prihvatio je retoriku prema kojem je percepcija uspješnosti sasvim adekvatni alibi za zloupotrebu opijata, dok su potencijalni sukob interesa u odnosima s članovima odbora ignorirali kao važno pitanje.

No, sama presuda suda kojom je srušen Maskov zahtjev za neobično visoku nagradu od 55,8 milijardi dolara govori da će ubuduće Mask morati ponuditi ozbiljnije odgovore. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.