BIZARNO

Dobitnici Oskara moraju se pridržavati ovog pravila ili bi ih Akademija mogla tužiti

Pravilo je na snazi ​​od 1951. godine i čak je izazvalo tužbe protiv onih koji ga se nisu pridržavali

Dobitnici Oskara. AP

D. R.

12.3.2024

Osvajanje Oskara je jedno od najvećih dostignuća u filmskoj industriji, međutim dobitnici moraju potpisati sporazum s Akademijom i poštovati jedno striktno pravilo. Ove godine Kilijan Marfi (Cillian Murphy), Robert Dauni Džunior (Downey Jr.) i Ema Stoun (Emma Stone) samo su neke od glumačkih zvijezda koje su osvojile Oskara na nedavnoj 96. dodjeli Oskara. Oni će morati poštovati posebno pravilo koje se tiče zlatnog kipića i toga što točno mogu raditi s njim.

Među propisima dodjele Oscara objašnjava se da je dobitnicima zabranjeno pokušati prodati svoju nagradu, ukoliko prvo ne ispune određene uvjete. Bez obzira na razlog prodaje Oskara, Akademija objašnjava: "Dobitnici nagrada neće prodati ili na drugi način raspolagati statuom Oskara, niti dozvoliti da se ona proda ili oduzme na osnovu zakona a da je prethodno ne ponude na prodaju Akademiji za iznos od 1 dolara."

Iako je statua pozlaćena, pobjednici su obavezni ponuditi je Akademiji za samo 1 dolar ako se odluče na prodaju. 

Pravilo je na snazi ​​od 1951. godine i čak je izazvalo tužbe protiv onih koji ga se nisu pridržavali. Jozef Tutalo (Joseph) je 2014. godine na aukciji prodao Oskara kojeg je njegov ujak Jozef Vrajt (Joseph Wright) osvojio 1943. godine.

Uspješno ga je prodao za 79.200 dolara, ali Akademija je potom tužila Tutala i aukcijsku kuću zbog kršenja ugovora. Kalifornijski sud je presudio u korist Akademije, prisiljavajući osobu koja je pobijedila na aukciji da vrati statuu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.