SKANDAL TRESE BRITANIJU

Britanska ministrica: Od policije zatraženo da prouči slučaj princeze Kejt

Zahtjev uslijedio nakon informacija prema kojima se dogodio barem jedan pokušaj pristupa privatnim informacijama u bolnici

Kejt Midlton. Fox News

L. S. R.

20.3.2024

Od policije je zatraženo da razmotri tvrdnje prema kojima je najmanje jedan zaposlenik privatne londonske klinike, čije usluge često koriste članovi kraljevske porodice, pokušao pristupiti povjerljivoj medicinskoj dokumentaciji Kejt Midlton (Kate Middleton, 42), dok je ona ondje bila hospitalizirana zbog operacije abdomena, rekla je u srijedu ministrica zdravstva Maria Kaulfild (Caulfield).

Zahtjev je uslijedio nakon informacija objavljenih u listu "Daily Mirror", prema kojima se dogodio barem jedan pokušaj pristupa privatnim informacijama u The London Clinic, privatnoj bolnici u središtu Londona u kojoj je Kejt u januaru provela dvije sedmice. List piše da je u bolnici, u kojoj se uz Kejt liječio i britanski kralj Čarls (Charles), pokrenuta interna istraga.

Ministrica zdravstva  je kazala da su pravila o pristupu povjerljivim medicinskim informacijama o pacijentima "vrlo, vrlo jasna". "Osim u slučaju kada brinte o određenom pacijentu ili vam je on dao pristanak na uvid u informacije, ne biste smjeli imati pristup njegovu zdravstvenom kartonu", rekla je za radio LBC, dodavši kako je od "policije zatraženo da prouči taj slučaj".

U saopćenju londonske policije stoji da "trenutno nije upoznata s takvim podacima". 

U međuvremenu, Ured britanskog povjerenika za informiranje (ICO) ispituje tvrdnje. ICO nadzire provedbu propisa o zaštiti podataka i slobodi informacija širom Velike Britanije.

- Možemo potvrditi da smo primili izvještaj o kršenju i procjenjujemo dobivene informacije -  rekao je portparol Ureda u utorak.

Londonska klinika je za "Mirror" kazala: "Čvrsto vjerujemo da svi naši pacijenti, bez obzira na njihov status, zaslužuju potpunu privatnost i povjerljivost u pogledu svojih medicinskih podataka." Portparol Kensingtonske palače odbio je potvrditi ili demantirati informacije, uz objašnjenje da je to pitanje londonske klinike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.