KRALJEVSKA PORODICA

Detalji historije bolesti princeze Kejt Midlton

Kejt od ranog djetinjstva ima ožiljak od gotovo osam centimetara na lijevoj strani glave

Kejt objavila da ima rak. Twitter

Z. K.

23.3.2024

Kejt Midlton (Kate Middleton, 42) primljena je u januaru u Londonu u bolnicu radi planirane operacije i vratila se kući u Vindzor da nastavi svoj oporavak. Ipak, ljekari su nakon operacije biopsijom otkrili nespecifičan tip raka. 

U jučerašnjoj videoporuci Kejt Midlton je otkrila da je dijagnoza bila “veliki šok” i da je trenutno na preventivnoj hemoterapiji. Slijede detalji historije bolesti Kejt Midlton, koje prenosimo iz “Daily Maila”.

Ožiljak od gotovo osam centimetara

Kejt od ranog detinjstva ima ožiljak od gotovo osam centimetara na lijevoj strani glave, koji je prvi put primijećen 2011. tokom gala večere u Klarens kući, kada je prvi put nastupila sama u ulozi člana kraljevske porodice. Tada je potvrđeno da je ožiljak posljedica operacije kojoj je bila podvrgnuta kao dijete, ali detalji operacije u zvaničnom saopćenju nisu otkriveni.

Izvori bliski kraljevskoj porodici rekli su da je riječ o ozbiljnoj operaciji, a hirurzi su u to vrijeme izjavljivali da ožiljak ne izgleda kao ožiljak nakon operacije tumora već da će prije biti da je riječ o uklanjanju madeža stečenog rođenjem.

Ekstremne jutarnje mučnine

Princeza Kejt Midlton je hospitalizovana 2013. na tri dana zbog jakih jutarnjih mučnina dok je bila trudna sa Džordžem. Bila je primljena u privatnu bolnicu u kojoj se kraljevska porodica liječi duže od jednog stoljeća. Dok je bila trudna sa Šarlot i Luijem često je povraćala i kasnije izjavila da se protiv simptoma borila meditacijom i tehnikama dubokog disanja.

Abdominalna operacija

Princeza je planirala veliku abdominalnu operaciju u januaru i provela dvije sedmice zbog toga u bolnici. Kejt je primljena u Londonsku kliniku Marlibon i vratila se u Vindzor da se oporavlja uz podršku porodice.

Mislilo se da njeno stanje nema veze s kancerom, ali nijedan detalj operacije nije otkriven. Savjetovano joj je da se odmara dva-tri mjeseca. Njeno odsustvo iz javnosti potpirilo je nebrojene teorije zavjere. Saznalo se da je bilo pokušaja medicinskog osoblja da se dokopa njenog zdravstvenog kartona. Tri radnika su suspendovana dok istraga u bolnici traje.

Ima rak

U emotivnoj videoporuci, snimljenoj u Vindzoru u srijedu, Kejt Midlton je otkrila da je saznanje da ima rak došlo kao „veliki šok“ i da su ona i Vilijam „učinili sve što mogu da zaštite djecu i porodicu“.

Dijagnoza je stigla nekoliko dana nakon što je princeza viđena kako se smije s princom Vilijamom dok su napuštali svoju omiljenu farmu u blizini svoje kuće u Vindzoru. Trebalo im je, navodi princeza, vremena da sve objasne Džordžu, Šarlot i Luju na način koji im odgovara i da ih uvjere da će biti dobro.

- Dobro sam i svakim danom postajem sve jača, fokusiram se na stvari koje će mi pomoći da se izliječim. To što imam Vilijama pored mene također je velika podrška i utjeha. Kao i ljubav, podrška i dobrota koju su pokazali mnogi od vas. To nam oboma znači mnogo – rekla je.

Kejt je rak otkriven tek nakon što je u januaru podvrgnuta velikoj operaciji abdomena na Londonskoj klinici. Kensingtonska palača je tada saopćila da neće dijeliti detalje o tome kakvu vrstu raka princeza ima, niti u kojoj je fazi raka i zamolila je ljude da ne spekulišu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.