VIŠEMILIONSKA IMOVINA

Nakon svađe i tužbi između njegove djece: Francuski sud odlučio staviti Alena Delona pod pojačano zakonsko skrbništvo

Riječ je o pravnom zastupniku kojeg imenuje sud, posebno kada je riječ o odlukama o liječenju

U jako lošem zdravstvenom stanju. Facebook

M. Z.

5.4.2024

Francuski sudija jučer je odlučio staviti filmsku legendu Alena Delona (Alain, 88) pod pojačano zakonsko skrbništvo, rekao je AFP-u sudski izvor upoznat sa slučajem.

Moždani udar

Francuska glumačka zvijezda, poznata po filmskim klasicima poput ''Geparda'', ''Sicilijanskog klana'', ''Borsalina'', ''Bazena'', ''Umorstva Trockoga'' i brojnim drugim ostvarenjima, lošeg je zdravlja otkako je 2019. doživio moždani udar, a u januaru mu je dijagnosticiran i limfom.

Sud u Montaržiju je nakon ljekarskog pregleda obavljenog 13. januara odlučio imenovati skrbnika zaduženog za brigu o Delonovu zdravlju, no odluka istog suda od četvrtka ide korak dalje.

Riječ je o pravnom zastupniku kojeg imenuje sud, posebno kada je riječ o odlukama o liječenju.

- Nova odluka implicira da on više ne može slobodno upravljati svojom imovinom niti donositi odluke, uključujući i one koje se odnose na medicinsku skrb - rekao je izvor.

Poseban nivo skrbništva obično znači da imenovani skrbnik upravlja bankovnim računom i troškovima osobe. Vjeruje se da Delon živi na svom imanju u selu Duši, oko 130 kilometara južno od Pariza. Zakonsku odluku o skrbništvu u četvrtak je donio sudija u obližnjem Montaržiju.

Pravosudni izvor je rekao da su tužitelji zatražili mišljenje ljekara, a zatim je o njegovom stanju obaviješten sudija. Obje su mjere donesene nakon žestoke svađe koja je izbila između Delonove djece, sinova Entonija (Anthony) i Alen-Fabijena (Alain-Fabien) i kćeri Anuške (Anouchka) i nekoliko pritužbi o tome da je život francuskog glumca ugrožen.

Informacija o svađi izašla je u javnost nakon što je najstariji sin Entoni Delon za časopis Paris Match rekao da je zdravstveno stanje njegova oca vrlo loše. Optužio je polusestru Anušku da je oca protiv njegove volje željela odvesti na liječenje u Švicarsku, zemlju čiji je Delon državljanin od 1999. godine, kako bi izbjegla "velik porez" na nasljedstvo.

No ona je odgovorila da ga onamo želi odvesti zbog liječenja limfoma. Policija je iz Delonove kuće nedavno odnijela i zaplijenila 72 komada vatrenog oružja jer za njih nije imao dozvolu.

Kćerka tužila braću

U najnovijem razvoju događaja Anuška je tužila braću zbog narušavanja njenog privatnog života budući da su Entoni i Alen-Fabijen objavili razgovor između nje i oca. Sud je prošle sedmice odredio datum suđenja koji je zakazan za april sljedeće godine.

Delonova imovina procjenjuje se u milionima. Glumac je u junu na dražbi prodao oko 80 umjetnina, za što je dobio više od osam miliona eura, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.