IZA KULISA

Manekenka optužena za sotonizam zbog naslovnice "Voguea"

"Kada je omiljena estetika među slavnima postala sotonska?" napisala je jedna osoba na Twitteru

Žizel Bindhen. Instagram

L. S. R.

8.3.2023

Manekenka  Žizel Bindhen (Gisele Bundchen, 42) optužena je za sotonizam nakon što se nedavno pojavila na naslovnici "Voguea" u pozi za koju neki misle da predstavlja đavola. Mnogi pišu da njen prikaz sliči uobičajenom prikazu sotone.

Korisnici društvenih mreža povezali su manekenkinu pozu sa slikom Baphometa, simboličnog stvorenja koje je povezano s đavolom u historijskim zapisima o inkviziciji u 14. stoljeću. 

"Kada je omiljena estetika među slavnima postala sotonska?" napisala je jedna osoba na Twitteru.

"Primijetite sličnost izraza na njenim rukama, subliminalni rog formiran linijama slova O i G, odjeću i boje sotonske svećenice i nalazi se pored Baphometove slike", "Zašto je crvena boja odjednom postala toliko woke", "Sotonska vještica", samo su neki od komentara na Twitteru.


Žizel je za "Vogue" pozirala u crvenoj "Valentino" haljini, a kosa joj je bila skrivena ispod crvene zalizane kratke perike. Nanijeli su joj dosta šminke i potpuno je izblijedili ten. Na usne su joj stavili crveni ruž, dok su joj oči ukrasili crnim sjenilom. Lice su joj još krasile dijamantne naušnice, a cijeli look djelovao je mistično.

Njen izgled osmislio je stilist Ib Kamara, koji ujedno obavlja posao glavnog urednika časopisa "Dazed". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.