KUĆA NA OBALI

Balerina Narodnog pozorišta Sarajevo Albina Huskić piše za "Avaz": Sudbinski odlazak u Pariz

Premijera našeg novog baleta "Romeo i Julija”, koreografa Davida Bombane, zakazana za 29. mart

Huskić: Brojim svoju devetu sezonu u „Kući na obali“. Društvene mreže

Albina Huskić

17.3.2023

Otkako znam za sebe voljela sam da plešem. Kao djevojčicu, roditelji su me upisali na časove latinoameričkih i standardnih plesova, koje sam trenirala četiri godine, a potom sam, sasvim slučajno otišla na audiciju za baletsku školu. Od tog trenutka nisam željela propustiti niti jedan čas baleta. Shvatila sam da želim da balet bude moj poziv kada mi je bilo šesnaest godina, a nakon što sam odgledala baletnu predstavu u slavnoj Pariskoj operi.

Sati vježbanja

Tokom pohađanja srednje škole imala sam priliku učestvovati u baletnom repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo te sam po završetku škole dobila angažman u ovom ansamblu. Ove godine brojim svoju devetu sezonu u „Kući na obali“. U ovom periodu imala sam čast igrati klasični, neoklasični, savremeni i operni repertoar. 

Najljepši dio mog posla je sama izvedba predstave na sceni pred publikom. Njoj prethode brojni sati vježbanja, pripremanja, često nervoze i stresa, tako da je taj trenutak zapravo doživljaj čiste sreće. Tada imate priliku da ispričate priču svog lika i razmijenite emocije s publikom.

Premijera našeg novog baleta "Romeo i Julija”, koreografa Davida Bombane, zakazana za 29. mart, nama igračima i našoj dragoj publici donijet će dašak novog, savremenog stila i koreografije te višeslojne emocije koja se prožima kroz predstavu.

Ovaj balet inspiriran je pričom o klasnim razlikama, a samim tim i sukobom dviju porodica, Monteki i Kapuleti (Montecchi i Capuletti). Montekijevi dolaze sa Zapada, imućni su i visokopozicionirani u društvu. Znaju, žele i apsolutno ne prihvataju ništa što se kosi s njihovim stavovima i načinom razmišljanja.

Kapuletijevi dolaze s Istoka, siromašni su, oskudijevaju u mnogo čemu. Usprkos tome, dobrodušni su i iskreni u svojim emocijama i namjerama. Balet "Romeo i Julija” također možemo posmatrati kao vrstu bunta protiv svih oblika sukoba izazvanim borbom za dominacijom i diskriminacijom, bilo da je ona klasna, etnička ili vjerska. 

Plijeni pojavom na sceni. Društvene mreže

Zabranjena ljubav

Primjer nesretne i zabranjene ljubavi, kao što je ova Romea i Julije, i danas je prisutan u našem društvu. Mladi ljudi nisu u mogućnosti da budu zajedno zbog klasnih i/ili vjerskih razlika i tragično plaćaju danak vlastitim životima u pokušaju da pobjegnu od sukoba.

Veliki izazov

Ova baletska predstava za mene predstavlja veliki izazov, kako koreografski, tako i glumački. Mnogo sam zahvalna za priliku da se udaljim iz svoje zone komfora, jer ne postoji bolji način za rastom i napretkom. 

Naša izvedba “Romea i Julije” publiku će provesti kroz vrtlog emocija, od onih najljepših do najtužnijih. Sve će biti upotpunjeno veličanstvenom muzikom Sergeja Prokofijeva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.