DŽON LIDON

Bivši frontmen Sex Pistolsa želi predstavljati Irsku na Eurosongu

Eurosong se održava u Liverpulu 2023. jer je Velika Britanija na prethodnom takmičenju bila druga iza Ukrajine

Džon Lidon. TWITTER

A. O.

13.1.2023

Nekadašnji frontmen Sex Pistolsa, Džon Lidon (John Lydon), poznatiji pod umjetničkim imenom Džoni Roten (Johnny Rotten), među kandidatima je za predstavnika Irske na ovogodišnjem Eurosongu, objavila je u ponedjeljak televizija RTE.

Rotenova sadašnja grupa Public Image Ltd bit će među šest izvođača koji će se takmičiti za predstavnika Irske na takmičenju za pjesmu Eurosonga u Liverpulu (Liverpoolu) u maju. 

Porijeklo pjevača

O irskom kandidatu na Eurosongu odlučit će u februaru žiri sastavljen od irskih i međunarodnih stručnjaka te publika.

Lidon (66) je rođen u Londonu, ali su mu roditelji podrijetlom iz Irske. Majka mu je iz Korka (Corka) na jugozapadu Irske, a otac iz Galaveja (Galwaya) na zapadnoj obali.

Drugo mjesto

Eurosong se održava u Liverpulu 2023. jer je Velika Britanija na prethodnom takmičenju bila druga iza Ukrajine. Uobičajeno je da je pobjednik domaćin takmičenja naredne godine, ali su organizatori odlučili da Ukrajina za to nema uslove zbog ruske invazije.

Public Image Ltd je najavio da će izvesti emotivnu pjesmu koju je Lidon posvetio supruzi Nori, s kojom je u braku gotovo 50 godina. Ona boluje od Alzheimerove bolesti. Ostali izvođači koji učestvuju na takmičenju su kantautor ADGY, grupa Wild Youth, hip-hop duo K Muni & ND, tekstopisac Connolly i indie pop pjevačica Leila Džejn (Jane).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.