INTERVJU

Almas Smajlović za "Avaz": Moj novi početak

Vremena su kod nas uvijek teška, kada bih se time vodio, vjerovatno ne bih nikad ništa uradio

Almas Smajlović. Facebook

21.3.2023

Almas Smajlović večeras će promovirati album „Krug“. To je prvi solistički album muzičara koji je na sceni prisutan skoro 30 godina, a od toga dobar dio s grupom „Erogene zone“.

 Prvi slušalac

- Prošlo je pet-šest godina od mog prvog samostalnog singla i pjesme „Sat“. Znači, trebalo je toliko vremena da objedinim jedan album - kaže Smajlović za „Avaz“.

Vrijeme je izuzetno teško, ne samo za muziku. Ljudi pomjeraju svoje projekte za neka bolja vremena.

- Ovdje su vremena uvijek teška. Kad bi se čovjek time vodio, vjerovatno ne bi nikad ništa uradio. Vrijeme prolazi, život buku stvara i nema vremena za odlaganje stvari. Uopće ne razmišljam o tome. Meni je bilo bitno da moj album bude na vrhunskom nivou. I mislim da sam u tome uspio. Naravno, ja pravim muziku za publiku, ali prvi slušalac i prva publika sam ja. Važno mi je da sam sretan u tome što radim.

 Iako ste dugo na sceni, opet ste, na neki način, na početku, jer Vam je to prvi solo album.

- Može se reći da sam na početku nove priče, ali kad sam, otprilike 1996. godine, s „Erogenim zonama“ izbacio album, otada to kreće u neku ozbiljniju priču.

Album se zove „Krug“.

- Krug je nešto što nema ni početka ni kraja. Ovaj album je simboličan zato što je rađen u krugu prijatelja, sve je u vezi s ljudima bliskim meni, pjesme su povezane s onim što se posljednjih pet-šest godina događalo u mom životu, pa sam vrlo intimno vezan za to. Važno mi je šta radim i na kojem je to nivou. Bitno mi je da radim na najvišem mogućem nivou u svakom smislu. Da ta muzika ima smisla i da stojim iza riječi koje izgovaram.


 Glavna stvar

Kažete da je to Vaša intimna ispovijest. Šta Vam se to dešavalo posljednjih godina?

- Svašta, kako čovjek sazrijeva, mnoge stvari prolaze pored vas, čovjek vidi ko su mu prijatelji, a ko neprijatelji... Vremena su teška, ali ja sam sretan što stvarno imam zdravu porodicu i krug prijatelja. Mislim da život bez toga ne bi imao smisla.

Malo se stvari dešava na bh. pop-rok sceni. Jesu li se Vaše kolege prepale najezde folka, turbofolka i drugih trendova?

- Uvijek je bilo različitih trendova. U tom smislu se nisu stvari mnogo mijenjale, mijenjamo se mi. Meni je važno da muzika ima smisla. Jer, ako nema smisla, šta je to, samo puka zabava. Sve je slika države, sve je povezano. Ne možete očekivati uspjeh u sportu, neku veliku scenu i produkciju kod nas kada živimo u nefunkcionalnoj državi, kako političari često vole reći. Nažalost su u pravu, samo ne kažu glavnu stvar, da su oni uzrok te nefunkcionalnosti.

 Mi smo poklopljeni

- Nažalost, mi smo apsolutno kolonizirani, i kulturološki i ekonomski. Poklopljeni smo, ali nam niko nije kriv, nego mi sami sebi - govori Smajlović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.