MALEZIJA

Prekinut festival nakon poljupca članova benda "The 1975"

U snimku koji kruži društvenim mrežama, moguće je čuti pjevača kako tokom nastupa vrijeđa i psuje organizatore i malezijsku vlast

Poljubac članova benda. TikTok

L. S. R.

23.7.2023

Muzički festival "Good Vibes" u Maleziji otkazan je nakon što je pjevač britanskog benda "The 1975"  Mat Hili (Matty Healy) u petak oštro osudio zakone protiv LGBTQ osoba i poljubio kolegu iz benda na bini.

Snimak kruži društvenim mrežama

 U snimku koji kruži društvenim mrežama, moguće je čuti pjevača kako tokom nastupa vrijeđa i psuje organizatore i malezijsku vlast

.- Ne vidim smisla pozvati "The 1975" u neku zemlju i onda nam govoriti s kim možemo imati seks. Nije pošteno prema vama, jer niste predstavnik svoje vlade. Vi ste mladi ljudi, a siguran sam da su mnogi od vas gej i napredni -  poručio je Hili publici prije nego što mu je prišao basista Ros Mekdonald (Ross MacDonald) i poljubio ga.


Ova situacija potakla je Ministarstvo komunikacija Malezije da otkaže festival u potpunosti. Inače, istospolni odnosi u ovoj državi su ilegalni i kažnjavaju se novčanom, ali i kaznom zatvora do 20 godina.

Šta kaže ministar

Ministar komunikacija Fahmi rekao je da je Malezija predana podršci razvoju kreativnih industrija i slobodi izražavanja, ali i da umjetnici nikada ne trebaju "dirati" u osjetiljive teme zajednice, naručito onim koje se protive tradiciji i vrijednostima kulture.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.