ANTISEMITSKE IZJAVE

Kanje Vest ponovo na Twitteru, osam mjeseci nakon što mu je suspendiran nalog

Suspendiran prije gotovo osam mjeseci jer je prekršio pravila koja zabranjuju poticanje na nasilje

Kanje West. AP

M. Z.

30.7.2023

Društvena platforma X ponovo je aktivirala račun Yea, muzičara ranije poznatog kao Kanje Vest (Kanye West) nakon što je suspendiran prije gotovo osam mjeseci jer je reper prekršio pravila koja zabranjuju poticanje na nasilje.

Simbol svastike

Yeov račun sada prikazuje njegovu posljednju objavu od 1. decembra, dan prije nego što je njegov nalog suspendiran na platformi X, bivšem Twitteru.

Ye neće moći da monetizira svoj nalog na X-u, a oglasi se neće pojavljivati pored njegovih postova, javio je Wall Street Journal u subotu, pozivajući se na mrežu X.

Yeov račun suspendiran je u decembru, samo dva mjeseca nakon što je ponovo aktiviran, nakon što se u jednom od njegovih postova pojavio simbol svastike unutar Davidove zvijezde.

X je ponovo aktivirao Yeov račun nakon što je obećao da neće koristiti platformu za širenje antisemitizma ili drugih govora mržnje, navodi se u izvještaju.

Ye nije objavio ništa novo otkad se vratio na platformu.

Novi vlasnik mreže Ilon Mask (Elon Musk) je prethodno vratio račun bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) nakon što je proveo anketu u kojoj je glasalo oko 14,8 miliona korisnika Twittera, a 51,8 posto glasalo je za ponovno aktiviranje.

Tramp se ne vraća

Ali Tramp je rekao da nije zainteresiran da se vraća na Twitter i da će se držati svoje nove platforme Truth Social.

Nakon što je Ye nastavio s nizom antisemitskih izjava u intervjuima i na društvenim mrežama, izgubio je partnerstvo s Adidasom i Gapom za Yeezy proizvode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.