SAVREMENA UMJETNOST

Šund, amoral, nasilje: Zašto uživamo u ponižavanju?

Skandali su, također, nešto što obavezno mora pratiti modernog izvođača

Dragomir Despić Desingerica. Instagram

2.8.2023

Izjaviti da je zavladala potpuna degradacija u savremenoj umjetnosti nije nikakva nosvost. Šund, amoral, propagiranje nasilja i poruka koje slave poročan život, toliko su postali trendovi među estradnim umjetnicima, da su to fenomeni koji su za uspjeh jednog estradnjaka danas, mnogo bitniji od same pjesme.

Možda i najpoznatiji stih savremene hip-hop scene „kakav pa*aš imaš bebo“ najslikovitije dočarava na kojem mjestu i nivou su stihovi i tekstovi u modernim pjesmama. Skandali su, također, nešto što obavezno mora pratiti modernog izvođača. Dakle, besmisleni ili diskutabilni tekstovi, skandalozno ponašanje, maskiranje antitalenta raznim kompjuterskim efektima i uspjeh među najmlađim generacijama je garantovan.

Imena koja se u posljednje vrijeme ovakvim ponašanjem ističu, bez imalo sumnje su reperi Desingerica (Dragomir Despić) i Pljugica (Luka Bijelović). Ovaj dvojac ima, blago kazano kontroverzne nastupe, sa kojih se viralno šire snimci po društvenim mrežama. Sa jednog od posljednjih nastupa došao je snimak na kojem reper patikom po glavi udara jednu djevojku. Istinu govoreći ti udarci nisu bili nasilni, već više simulacija udaranja, kao jasna aluzija na nasilje nad ženama.

@nemanjag.03 @DragomirDespic_design patikom u glavu 🇲🇪 #bu2 #budva #desingerica #pljugica ♬ original sound - CØNE

Na društvenim mrežama možemo vidjeti i snimak na kojem sve popularniji reper baca čarape među ljude, sipa pivo niz noge, te tim pivom zatim posipa publiku. 

@jevtovic03 baci carapu bajo @DragomirDespic_design #desingerica #pljugica #uvekobucicitavecalape ♬ original sound - Vojin

Svo to degutantno i prizemno ponašanje redovno završava objavljeno na društvenim mrežama. Čak se smatrate privilegovanim ukoliko vam reperi posvete posebnu pažnju, te vas javno bez trunke srama i stida posrame nekim postupkom bez ijednog civilizacijskog manira.

@igpetar._.petri #fyp #goviral #viral #foryou #desingerica #pljugica ♬ original sound - petriii

Ono što je posebno poražavajuće je činjenica da je dvojac izuzetno popularan, pogledajte masu na njihovim nastupima, pogledajte cifre na društvenim mrežama. Naša omladina, želi to, traži to, poznaje to, poistovjećuje se s tim. Ako uživamo u ponižavanju, pitanje se nameće samo... Šta će ostati od društva koje poznajemo?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.