MUZIČKA LEGENDA

Prije 77 godina rođen je Fredi Merkuri: Njegove zadnje riječi pamte se i danas

Posljednji put u javnosti se pojavio prije 33 godine

Fredi Merkuri. Instagram

L. S. R.

5.9.2023

Na današnji dan rođen je čovjek kojeg mnogi smatraju najboljim pjevačem svih vremena - Fredi Merkuri (Freddie Mercury).

Rođen u  Tanzaniji

Rođen je 5. septembra  1946. godine u Tanzaniji pod imenom Farok Bulsara (Farrokh). Pohađao je englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira. U istoj školi je i dobio ime Fredi, što je njegova porodica prihvatila. S 18 godina došao je u Veliku Britaniju i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn.

U Engleskoj je upoznao  Rodžera Tejlora (Roger Taylor) i  Brajana Meja (Brian May), koji su s Timom Stafelom (Staffell) svirali u "Smileu". Nedugo nakon toga Stafel odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi  Merkuri. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Džona Dikona (John Deacon) 1971. godine konačno je osnovana grupa "Queen".

Fredi Merkuri. Instagram

Fredi se posljednji put u javnosti pojavio prije 33 godine na dodjeli BRIT nagrada za 1990. godinu. Njegov fizički izgled šokirao je sve fanove prije nego što je rekao zbogom. Njegovo posljednje javno pojavljivanje na TV-u završilo je s tri riječi koje je uputio svojim obožavateljima.

Hvala… Laku noć

Fredi koji je već bio teško bolestan je uputio posljednje tri riječi svojim obožavateljima. Stao je pred mikrofon i rekao:

- Hvala… Laku noć.

Samo 21 mjesec nakon te dodjele nagrada, 24. novembra 1991. godine, Fredi je umro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.