LEGENDARNI KONCERT

Na današnji dan prije 26 godina održan je koncert U2 u Sarajevu: Pogledajte dosad neviđene fotografije

Tada je U2 zasvirao pred 45.000 ljudi, iako to nije bio prvobitni plan grupe

U2 u Sarajevu 1997. godine. Massimo Sciacca

N. H.

23.9.2023

Irski sastav „U2“ je na današnji dan prije 26 godina održao koncert u Sarajevu, a tim povodom na „Sniper Alley“ stranici objavljene su fotografije, koje je zabilježio Masimo Skijaka (Massimo Sciacca).

- Upravo smo dobili nevjerovatne i dosad neviđene fotografije, sjajan rad našeg prijatelja Masima Skijake. Fotografije sa koncerta U2 održanog u Sarajevu prije 26 godina na današnji dan. Gdje ste vi bili 23. septembra 1997. godine – napisano je u opisu objave na stranici.

Ova stranica je objavila 28 neobjavljenih crno-bijelih fotografija koje donose drugačiju perspektivu na koncert koji je urezan mnogim Sarajlijama, a ostalim građanima BiH. 

Inače, irski rok bend ima čvrstu vezu sa Sarajevom. Predvođenim popularnim Bonom još za vrijeme agresije na BiH stalno su pružali podršku, a tokom turneje „Zoo TV“ 1993. godine bili su organizirani satelitski linkovi kako bi se Sarajlije uživo javljale u toku koncerata.

Tada je Bono obećao da će doći i zasvirati jednog dana u Sarajevu, a taj dan se desio četiri godine kasnije.

Tada je U2 zasvirao pred 45.000 ljudi, iako to nije bio prvobitni plan grupe.

O spomenutom koncertu snimljen je i dokumentarac „Kiss The Future“ kojim je otvoren protekli Sarajevo Film Festival, a Bono je bio gost festivala, kao i gitarista Dejvid Hauvel Evans (David Howell), poznatiji kao „The Edge“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.