19. FEBRUARA NA FESTIVALU

Film producenata Bena Afleka i Meta Dejmona o opsadi Sarajeva premijerno na Berlinaleu

Dokumentarni film opisuju kao „istraživanje opasnosti nacionalizma i uloge umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma“

Poster filma "Kiss the Future". Berlinale

Nerma Ajnadžić

13.2.2023

Zvijezde Ben Aflek (Affleck) i Mat Dejmon (Matt Damon) produciraju film o povezanosti irske grupe U2 i frontmena Bona Voksa (Vox) s ratom u Bosni i Hercegovini i opsadom Sarajeva.

Film će svjetsku premijeru doživjeti na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 19. februara, a režiju potpisuje Nenad Cicin-Sain.

Oružje otpora

Pod naslovom „Kiss the Future“, dokumentarni film opisuju kao „istraživanje opasnosti nacionalizma i uloge umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma“ i sadržavat će snimke značajnog koncerta benda u Sarajevu 1997. nakon rata.

- Usred raspada Jugoslavije građani Sarajeva se bude da bi našli grad pod opsadom i Bosnu u ratu. Kako se blokada proteže godinama, život postaje čin prkosa, a rok i pank muzika inspirira i odvlači pažnju od svakodnevne noćne more srpskih granata i snajperista – navodi se u sinopisu filma.

Također piše da "u nategnutoj ideji inspiriranoj lokalnim otporom, američki humanitarni radnik koji živi u Sarajevu došao je do najvećeg svjetskog benda U2 da vidi mogu li pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu".

Akti pobune

- Bend se složio i tokom ljeta 1993. godine njihova ZOO TV turneja uključivala je uživo satelitske intervjue s lokalnim Sarajlijama koji su posjetiocima koncerta opisali svoju nevolju. Kada su se ovi intervjui završili, bend je obećao da će nastupiti u gradu kada se sukob završi. „Kiss the Future“ prati priču o tom obećanju, s poslijeratnim koncertom na kojem je U2 svirao pred više od 45.000 fanova u oslobođenom gradu, šou koji živi kao radosno kolektivno sjećanje Sarajlija, dokaz da nisu samo preživjeli blokadu već da su uspjeli uprkos njoj da usred strahota najmračnijih ljudskih poriva muzika i umjetnost mogu biti akti pobune - istaknuto je.

U produkciji Bena Afleka i Meta Dejmona, film „Kiss the Future“ režirao je Nenad Cicin-Sain, a svjetsku premijeru doživjet će na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 19. februara.

Ovdje pogledajte kratki najavni video filma "Kiss the Future".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.