O KONCERTU GRUPE U2

Kiss the Future: Bono snima dokumentarni film o Sarajevu, producenti su Ben Aflek i Met Dejmon

Kada smo Edge i ja krenuli vozom za Kijev, prvo nisam razmišljao o Sarajevu. Ali postepeno su se sjećanja na to vratila u život, rekao je Bono

Bono: Sa koncerta ostao upamćen trenutak kada mu je, zbog prevelikih emocija, pukao glas. SFF

E. Ć.

7.11.2022

Bono snima dokumentarac "Kiss the Future" o koncertu koji je grupa U2 održala u Sarajevu 1997. godine, a producenti filma su Ben Aflek (Ben Affleck) i Met Dejmon (Matt Damon).

Kako je Bono rekao, na ideju o snimanju filma došao je nakon posjete Kijevu, koje je razoreno usljed snažnih ruskih napada. Kako piše "India Wire", radi se o nizu satelitskih uključenja u dešavanja na koncertima benda U2 u okviru turneja Zooropa, 1993. godine. 

Prvo takvo uključenje dogodilo se 17. jula 1993. godine, za vrijeme koncerta u Bolonji, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata organizovano po jedno uključenje.

Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva američki humanitarac Bil Karter (Bill Carter), ali i nekoliko žitelja Sarajeva govorili su o trenutnim dešavanjima tog dana u gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na BiH.

Od završetka rata do koncerta grupe U2 je prošlo manje od dvije godine, a ratne rane u Sarajevu su bile još svježe, tako da je za mnoge Sarajlije upravo ovaj koncert, na emotivnom nivou, zapravo predstavljao početak mirnodopskog načina života.

Koncert je održan u okviru turneje PopMart. Sa ovog koncerta će, između ostalog, biti upamćen i trenutak kada je Bonu, zbog prevelikih emocija, naprosto pukao glas, a publika je pjevala kao da se ništa nije desilo.

- U tekstovima U2 ova tema nas je uvijek zaokupljala, da pokažemo solidarnost sa ljudima koji su potlačeni, koji su žrtve nasilja. Kada smo Edge i ja krenuli vozom za Kijev, prvo nisam razmišljao o Sarajevu. Ali postepeno su se sjećanja na to vratila u život. Dokumentarac će povezati okupaciju Sarajeva s okupacijom Kijeva. Reditelj je Nenad Cicin-Sain. Film također govori o ulozi umjetnosti u pružanju nade ljudima koji moraju živjeti u ratu - izjavio je Bono, piše Indie Wire.

Inače, veza između U2 i Sarajeva postoji od 1993. godine, kada je ova grupa bila na ZooTV turneji, gdje je pokušavala skrenuti pažnju na rat u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.