OD 8. DO 11. NOVEMBRA

Jazz Fest Sarajevo: 14 koncerata, muzičari s 5 kontinenata

Glavni program će biti realiziran u Narodnom pozorištu i Pozorištu mladih dok će posebni programi biti predstavljeni u Ateljeu Figure

Jazz Fest Sarajevo. Džentat Dreković

L. S. R.

29.9.2023

Najstariji bh. muzički festival i međunarodno jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u zemlji, Jazz Fest Sarajevo ove će godine biti održan od 8. do 11. novembra.

Planirano je 14 koncerata na kojima će se predstaviti muzičari mlađe, srednje i starije generacije sa pet kontinenata i iz 17 zemalja: Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Francuske, Norveške, Švedske, Nigera, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Turske, Grčke, Hrvatske, Srbije, Izraela, Italije, Španije, Irana i Bosne i Hercegovine.

Svjetske premijere

Glavni program će biti realiziran u Narodnom pozorištu i Pozorištu mladih dok će posebni programi biti predstavljeni u Ateljeu Figure.

Na festivalu će biti i svjetske premijere poput nastupa francuskih virtuoza saksofoniste Emila Parisiena i violiniste Thea Ceccaldija. Damir Imamović će predstaviti svoj novi album objavljen za Smithsonian Institute, znamenitu instituciju koja se, između ostalog, bavi dokumentacijom i njegovanjem svjetskog muzičkog naslijeđa. Uz nastupe sa svoja dva aktuelna ansambla, premijerno će biti predstavljena i nova saradnja sa grčko-austrijskom kanunisticom Sofijom Labropoulou. Premijerno će zajedno nastupiti i bh. muzičari, violinistica Ivana Đurić i violinista i pjevač Zanin Berbić predstavljajući nove izvedbe tradicionalne muzike, dok će trubač Miron Rafajlović po prvi put na Jazz Festu nastupiti kao bendlider sa svojim međunarodnim kvartetom.

Brojni izvođači

Od američkih muzičara u Sarajevo dolaze saksofonista James Carter sa svojim Organ Triom, bubnjar Hamid Drake, trio pijaniste Briana Marselle s Trevorom Dunnom i Kennyjem Wollesenom, kao i norveški trio Bushman's Revenge, austrijski Synestetic 4, švedski ansambl Subtropic Arkestra Gorana Kajfeša. Iz Nigera na Jazz Fest i u Bosnu i Hercegovinu dolazi Bombino a koncerte će još održati i Nitai Hershkovits, francuski trio Theo Ceccaldi "Django", iz Makedonije Dobrila & Dorian, a na festivalu prvi put nastupa i italijanski vibrafonista Pasquale Mirra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.