NASLJEDNIK SLAVNOG FIĆE

Simbol jednog vremena: Priznajmo, mi smo "Yugo 45"

Pjesma od svojih pet minuta prikazuje život jednog automobila od trenutka moći, snage i blistavila do nemoći, beznađa, beskorisnosti i besmisla

Sejo Sekson. Instagram

10.10.2023

Prvi automobil Yugo 45 ručno je izrađen 2.10.1978. godine, kao prvi samostalni projekt kragujevačke tvornice automobila “Zastava”. Planiran da bude nasljednik slavnog Fiće, Yugo je postao simbol jednog vremena u bivšoj državi, koji je imao svoj djelić uticaja, tj. simbolike u popularnoj kulturi. Najdirektniju potvrdu te famozne uloge čine stihovi pjesme „Yugo 45“, koju je rok grupa "Zabranjeno pušenje" snimila 1999. na albumu “Agent tajne sile”.

Nakon što se 1985. počeo izvoziti i u Sjedinjene Američke Države, ovaj mali automobil je “glumio” čak u dvanaest holivudskih filmova, a centralno mjesto je dobio u crnohumornom krimiću “Drowning Mona” iz 2000. godine, u kojem svi stanovnici gradića Verplank voze Yugo, koji je osumnjičen kao serijski ubica!

Sporedne uloge Yugo je dobio i u slavnijim filmovima, “Umri muški 3”, “Otkačeni profesor” , “Inspektor Gadget” , ali se gotovo uvijek pojavljivao kao negativac, kojem u presudnom trenutku otkažu kočnice, otpadne mjenjač, nestane benzina…

Iluzorno bi bilo isticati da je taj Yugo, pored toga što je lajtmotiv i simbol jednog vremena, društva, sistema vrijednosti. Nešto slično kao što je to slučaj sa mostom u Andrićevom romanu „Na Drini ćuprija“.

Pjesma od svojih nepunih pet minuta prikazuje životni vijek jednog automobila od trenutka moći, snage i blistavila do nemoći, beznađa, beskorisnosti i besmisla. Upravo smo taj put prošli skupa kao društvo.

Zanimljiva osobenost ove pjesme je i ta što prikazuje život nakon što je Yugo ostavljen u maloj bašti na milost i nemilost novom vremenu, novim ljudima i novom poretku. Njegovi vlasnici su otišli s dvije kese u rukama, a on je ostao kao spomenik nekog srećnijeg i bezbrižnijrg vremena.

Interesantan je i doživljaj ove pjesme Seje Seksona:

-Duh Jugoslavije još uvijek postoji. On nije čak vezan ni za 20. stoljeće, to je ideja koja postoji puno duže. Ne treba zaboraviti da je Jugoslovenska akademija nauka osnovana skoro pedesetak godina prije jugoslovenske države, ako se sjetimo našeg dobrog Štrosmajera, a da ne govorim i kasnije o dalmatinskim političarima koji su stajali iza te ideje… Nažalost, ,,potklipilo” nam se sa tom našom elitom, sa vlašću od kraljeva do komunista, koja je propustila da realizira jednu lijepu ideju, ali to ne spriječava ljude da u njihovim dušama i emocijama da ona postoji i postojat će, što se vidi i po uspjehu pjesme ,,Yugo 45” kao jednog proizvoda koji je zajedničkih ruku djelo, sinonim te zemlje. Kažem, nažalost nismo imali sreće u realizaciji. Što bi rekla Dubioza ,,igrali smo dobro, ali za**b’o nas sudija”.

Momo, Franjo, daidža Mirso popiše po jednu i razguliše – poručuju nam stihovi karikirajući kasnije događaje. Tako da kad se nađemo pred besmislenim sukobom najpametnije je popiti po jednu i razguliti…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.