10 GODINA "APSURDISTANA"

"Dubioza kolektiv": Nismo našli bušotinu nafte u bašti, ni Sejdić, ni Finci nisu konstitutivni...

Nakon prva dva vinilna izdanja "Dubioza kolektiv" nastavlja obilježavati 20 godina rada novim pločama

"Dubioza kolektiv". Instagram

L. S. R.

19.10.2023

Nakon prva dva vinilna izdanja "Dubioza kolektiv" nastavlja obilježavati 20 godina rada novim pločama. Od danas će se prodaji, u izdanju Menarta, naći dva izuzetna albuma, ključni momenti diskografije najvećeg benda našeg podneblja – „Apsurdistan“ i „Wild Wild East“. U sljedećim mjesecima stižu i ostali albumi u rođendanskoj vinilnoj kolekciji.

Na svoju desetu godišnjicu album „Apsurdistan“ dobio je i svoje vinilno izdanje.

„Najbalkanskiji pregled balkanske propasti“

- 10 godina nakon objavljivanja "Apsurdistana", Ronaldo još uvijek ne igra za BiH, nismo našli bušotinu nafte u bašti, ni Sejdić, ni Finci nisu konstitutivni, a ni Šveđani ne čekaju u redu za vize ispred naše ambasade… Valjda se u narednih 10 bar nešto ostvari. Jest’ da će Ronaldo tad' već biti u penziji…“ – optimistična je "Dubioza" povodom novog izlaska albuma.

„Najbalkanskiji pregled balkanske propasti“, kako ga je nazvao jedan medij, postao je i najpoznatiji i najuspješniji "Dubiozin" regionalni album na krilima doslovce kompletnog materijala. Prava je rijetkost da jedno izdanje predstavi toliko jakih singlova i pjesama i zauzme toliko prostora u koncertnim set listama. „Tranzicija“, „Prvi maj“, „Kažu“, „Volio BiH“, „Krivo je more“, „Brijuni“, „99%“, te naklon "KUD Idijotima" u sjajnoj „Sjećam se“ složeni su u jedan od najvećih dugosvirajućih materijala ovih prostora, album koji će (vjerovatno) i za stotinu godina biti aktuelan.

„Wild Wild East“ originalno je objavljen 2011. za američku diskografsku kuću "Koolarrow Records" iza koje stoji Bill Gould iz Faith No Morea, i bio je prvo "Dubiozino" internacionalno izdanje. 

Autentičan, satiričan i političan

Autentičan, satiričan i političan WWE iznenadio je strane medije koji su se prvi put susreli s "Dubiozinim" miksom žanrova i atomskom energijom. Svemu je pomogao i jedan od najvećih hitova njihove karijere – fantastična „U.S.A.“ koja je samo na Spotifyju preslušana više od šest miliona puta, a korištena je i u najavi posljednje sezone serijala „What We Do In The Shadows“, kao i „Eurosong“, javna skrivena želja benda predstavlja BiH na ovom prestižnom natjecanju. „Davne 2011. godine napisali smo pjesmu 'Eurosong' na albumu WWE. Od tada traje naš nedosanjani san o nastupu na Eurosongu. Kako sad stvari stoje, prije će "Dubioza kolektiv" nastupiti na Eurosongu, nego BiH reprezentacija na Euru 2024.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.