BH. FOLK PJEVAČ

Fazlija postao ambasador kulture Gornje Austrije

Postao planetarno popularan zahvaljujući pjesmi "Helikopter" koja je osvojila korisnike TikToka

Fazlija. Instagram

D. R.

22.10.2023

Bosanskohercegovački folk pjevač Fazlija, koji je postao planetarno popularan zahvaljujući pjesmi "Helikopter" koja je osvojila korisnike TikToka uključujući Kim Kardašijan (Kardashian), Britni Spirs (Britney Spears) i mnoge druge zvijezde, ostvario je još jedan uspjeh.

Pjevač je proglašen ambasadorom Gornje Austrije.

Fazlija je od '90ih nastanjen u Linzu u Gornjoj Austriji, a dio je turističkog promotivnog spota, a zvanični magazin regije objavio je intervju s njim.

Cilj promotivnog spota bio je predstaviti svu multikulturalnost Gornje Austrije uz "Helikopter" za muzičku pozadinu te je krajnja poruka bila: "Svi smo mi kultura".

- "Zašto je Fazlija naš novi međunarodni kulturni ambasador? Zadatak koji smo sebi postavili u superkulturnoj 2024. godini je da upoznamo ljude, posebno mlade, tamo gdje oni zaista jesu. A to je i online. Budući da su budućnost, zaslužuju našu punu pažnju. Iz tog razloga ne može biti boljeg lika za Gornju Austriju od Fazlije - navodi magazin Gornje Austrije.

Fazlija je govorio i o uspjehu pjesme Helikopter.

- Amerikanac koji je htio otpjevati pjesmu na bosanskom pokrenuo je talas na kojem je odjednom surfao cijeli svijet. I to se nije stišalo do danas - kazao je Fazlija za magazin.

Istaknuli su da je Fazlija osoba koja kao niko drugi živi "vrijednosti multikulturalizma, kosmopolitizma i različitosti" i da je unatoč svom uspjehu, ostalo sasvim normalan, prizeman primjer čovjeka iz Gornje Austrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.