ODLAZAK VELIKANA

Uspio ono što nisu mnogi: Vlado Pravdić davno je izašao iz okvira „Bijelog dugmeta“

Sarajevska pop-rok muzička škola ostala je bez jednog od svojih predvodnika, a pjesme koje ostaju služit će kao spomenik i svjedočanstvo

Vlado Pravdić. Facebook

5.12.2023

Dva dana uoči svog 74. rođendana u Splitu je preminuo bivši klavijaturista „Bijelog dugmeta“ Vlado Pravdić. Sama činjenica da je bio član najpopularnijeg benda na prostoru bivše Jugoslavije dovoljna je da ga svrstamo u velikane pop-rok muzičke scene. Ipak, bio je mnogo više od toga.

Malo je poznato da je Pravdić sarađivao i sa „Indexima,“ „Ambasadorima,“ Nedom Ukraden, Mladenom Vojičićem Tifom. Svoj umjetnički senzibilitet unio je u neke od kultnih pjesama koje ne poznaju vremenske granice. Ako kažemo da je dao svoj doprinos pjesmama kao što su „Sanjam,“ „Grbavica,“ „Šta bi dao da si na mom mjestu,“ „Uspavanka za Radmilu M,“ „Ima neka tajna veza,“ monumentalnost njegovog opusa postaje razumljivija. Sa „Indexima“ je svojevremeno išao i na čuvene turneje po SSSR-u, pa se s pravom može reći da dva najpopularnija sarajevska benda ne bi bila to što jesu, bez njegovog pečata.

Zanimljivo, on je uz Zdravka Čolića i Bodu Kovačevića bio možda i najveći miljenik žena na javnoj sceni.

O umjetniku najbolje govore njegova djela, a Pravdićeva su zaista impresivna. Svirati i sa „Dugmetom“ i „Indexima“ mogao je samo umjetnik koji je u sebi imao vrhunsko umijeće. Sarajevska pop-rok muzička škola ostala je bez jednog od svojih predvodnika, a pjesme koje ostaju služit će kao spomenik i svjedočanstvo na najproduktivniji period, kada je grad na Miljacki bio umjetnička metropola svjetskih razmjera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.