GODIŠNJICA SMRTI

Džej je pjesmom predvidio dan kada će umrijeti

Koliko sudbina često umije biti surova pokazuju proročki stihovi ove pjesme

Instagram

6.12.2023

Kafana je oduvijek bila posebno mjesto. Riječ je o instituciji u kojoj se kreira javno mnijenje, u kojoj se diskutuje o raznim aktuelnim temama. Tu se dogovara i pregovara o brojnim stvarima. Ukratko, kafana je jedan od osnovnih stubova nosača društvenih aktivnosti. Osim toga, kafana je i mjesto za zabavu, opuštanje i uživanje u noćnom životu. Aktivnosti koje su se nekada odvijale na teferičima i posijelima, kafana je preuzela na sebe. Kao takva, neizostavno je i tema mnogih pjesama. Čak se razvio i poseban muzički pravac – kafanska muzika, iz kojeg se iznjedrila plejada vrhunskih umjetnika, bez kojih bi noćni provod bio nezamisliv.

Tematika noćnog provoda, kafanskog veselja, ambijenta i svog folklora koji se vezuje za kafanu, u stvaralaštvu Džeja Ramadanovskog zauzima dominantno mjesto. Svi njegovi najveći hitovi „Rađaj sinove“, „Mrak, mrak“, „Ko se s nama druži“, „Hej kafano majko druga“ obavezno su protkani kafanom. Takođe, Džejev opus je bogat ritmom. Osim dinamičnih pjesama koje su razdraganog ritma, sam pojam ritma ga posebno fascinira, te mu daje značajno mjesto u svojim pjesmama. Numere „Sexy ritam“ i „Ritam vozi, vozi“ govore tome u prilog.

Arhiv

Iako nema tematiku kafane, još manje veselja i brzog ritma, ali je uprkos tome prava kafanska himna te možda i najveći Džejev hit „Nedelja“. Pjesma je objavljena 1991. godine na albumu „Ko se s nama druži“, a autori su Marina Tucaković koja potpisuje stihove, kao i Aleksandar Radulović Futa koji je bio zadužen za muziku.

Priča ove pjesme donosi nam potresnu ispovijest lirskog subjekta kojeg životne nedaće odvode daleko od roditeljskog doma, zbog čega on smišlja šta da im slaže kako bi opravdao svoje izbivanje i nedolaske. On zamišlja porodicu na okupu, shrvan spoznajom da više neće biti s njima i među njima.

Koliko sudbina često umije biti surova, pokazuju proročki stihovi ove pjesme. Nedelja, i svi ste tu, a mene s vama nema – poručuje pjesma, predskazujući da će nedelja biti dan kada će nas Džej zauvijek napustiti.

Sreća vrhunskih umjetnika je ta što kroz svoja djela žive neuporedivo duže od svog biološkog života. Džej je jedan od tih kojima je to uspjelo. Znali smo to i dok je bio živ…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.