VELIKANI „TEŠKOG“ ZVUKA

Još uvijek pomjeraju granice: „Metallica“ nastupala u Saudijskoj Arabiji

Još uvijek se pamti njihov koncert u Moskvi 1992. godine na kojem je prisustvovalo 2.000.000 ljudi

"Metallica". Facebook

29.12.2023

Jedan od najpopularnijih svjetskih heavy metal bendova „Metallica“ po prvi put je održao koncert u Saudijskoj Arabiji. Bend je bio najzvučnije ime na prvoj od tri noći festivala „Soundstorm“ u Rijadu.

„Metallica“ je bend poznat po pomijeranju granica. Još uvijek se pamti njihov koncert u Moskvi 1992. godine na kojem je prisustvovalo 2.000.000 ljudi, a prije nekoliko godina su najavili kako planiraju biti prvi bend koji će imati nastup u svemiru.

Pored „Metallice“ na festivalu u Rijadu nastupala su i druga brojna imena svjetske muzičke scene poput Farela Vilijamsa (Pharrell Williams), Krisa Brauna (Chris Brown), bend „Black eyed peas,“ kao i Dejvid Geta (David Guetta) i DJ Tiesto. Organizatori su rekli da je festivalu „Soundstorm“ u Rijadu prisustvovalo preko 600.00 ljudi.

Ovo nije prvi put da „Metallica“ nastupa na Bliskom istoku, jer su još 2011. i 2013. godine imali koncerte u Abu Dabiju. Tada je bubnjar benda Lars Ulrih (Ulrich) izjavio:

- Kada smo prvi put ovdje svirali prije dvije godine bilo je stvarno magično. To ne kažem na svakom mjestu na kojem sviramo. Bilo je toliko različitih nacionalnosti, vrhunska energija i divno iskustvo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.