EUROSONG 2024.

Oglasila se Neda Ukraden nakon priče da su joj predstavnici Španije ukrali pjesmu

zvinite, Španci, ali mi smo imali Nedu Ukraden još prije četiri godine, napisali su

Neda Ukraden. Instagram

D. R.

6.2.2024

Pjesma predstavnika Španije na ovogodišnjoj Pjesmi Eurosonga, privukla je veliku pažnju zbog tvrdnji da neodoljivo podsjeća na hit Nede Ukraden.

Španiju će na ovom takmičenju u Švedskoj predstavljati grupa „Nebulossa“ pjesmom „Zorra“, a slušaoci tvrde da je pjesma kopija numere „Bomba“ koju pjeva Neda Ukraden.

- Izvinite, Španci, ali mi smo imali Nedu Ukraden još prije četiri godine - napisali su na društvenim mrežama, poredeći ove dvije pjesme.

Ovim povodom sada se oglasila i Neda.

- Ja sam upravo doputovala iz Amerike, dolazim sebi, raspremam se. Čula sam to, nisam pažljivo preslušala, ali ako jeste to istina, prvo to mi je kompliment, a drugo, ako je to stvarno plagijat, dogovoriću se sa autorom. Postoji način da se to sankcioniše - rekla je ona za Telegraf i dodala:

"Ja ću se dogovoriti sa autorom Dušanom Bačićem, on je tu u Beogradu, to može par taktova da liči ili nešto u izrazu, ali ako je neka veća kopija, onda se naravno podliježe sankcijama iz zaštite autorskih prava, tako da – lako ćemo da reagujemo ako je to kopija. Ali mislim da se svi uzdržavaju od te ‘bukvalne’ krađe, nego jednostavno uzmu neki segment koji im se dobro uklapa u njihovu novu predstavu. I mislim da se naša muzika generalno sluša mnogo više nego što se pretpostavlja i u drugim evropskim zemljama".

Neda kaže da je za nju kompliment to što se njene pjesme slušaju i van granica Srbije, te da rado nastupa širom svijeta.

- Meni je kompliment ako su od mene bilo šta iskopirali, to znači da prate moj rad, a i sami znate da su ‘Zora je’, ‘Došlo doba da se rastajemo’ i druge moje pjesme bile prevedene. U svakom slučaju lijepo, prije dva dana sam doputovala, raspremam kofere, uspomene. Bila je jako lijepa turneja, a i naporna, tri nedjelje gore – dolje, Kalifornija, Vašington, Čikago, Klivlend, u dosta gradova sam bila. Već me čekaju nove obaveze - zaključila je pjevačica za pomenuti medij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.