NAJGLEDANIJI ŠOU

I dalje ostajemo u evropskom muzičkom mraku: Zašto o Eurosongu šute bh. muzičari

Mjesecima traje euforija u vezi sa zemljom učesnicom. Učešće na ovom festivalu donosi mnogo poena na polju turizma

Facebook

12.3.2024

Narodna izreka koja kaže: "Kroz Bosnu ne pjevaj“ danas zvuči kao ironija s obzirom na to da već godinama BiH ne učestvuje u najpoznatijem muzičkom takmičenju "Izboru za pjesmu Evrovizije“.

Susjedne Hrvatska i Srbija odabrale su svoje predstavnike, i već svjedoče ogromnom interesu fanova iz cijele Evrope. Ne treba naglašavati šta znači za turizam kad se skoro svih 12 mjeseci snimaju reakcije na internet platformama o zemljama učesnicama.

Evropska scena

Iako smo čak i u ratnim godinama imali predstavnike na ovom takmičenju, danas, u 2024. godini, navijamo za zemlje u regiji, dok naši izvođači nemaju priliku osjetiti evropsku scenu, a talenta nije da nemamo. Na blogovima evropskih fanova na listi želja pri eventualnom povratku naše zemlje su: Božo Vrećo, Amira Medunjanin, Adna Šestić, Marko Bošnjak, "Zoster“, Irina Kapetanović, "Dubioza kolektiv“...

"Dubioza kolektiv“: Ne želi se takmičiti, ali želi učestvovati. Facebook

Simptomatično je da novinari i javnost više dižu glas o ovom problemu nego što to čine sami izvođači, umjetnička i muzička udruženja ove zemlje. Nije samo riječ o interesu izvođača, nego i o turističkoj promociji naše zemlje, kao i o samom imidžu, a muzika upravo za to i služi kao najbolja poveznica. Da ne govorimo o eventualnoj pobjedi na ovom najgledanijem TV šouu, šta bi to značilo za Sarajevo i našu zemlju.

Nove generacije

Možda bismo se trebali osvijestiti da Eurosong sobom ne nosi samo lake note, već mnogo više od toga. U regionalnoj javnosti moglo se čuti da su se Zagreb i Beograd kao gradovi našli na evropskoj mapi tek onda kad su organizirali Eurosong, a Sarajevo 1984. godine, kada je organiziralo Zimske olimpijske igre.

Vrećo: Nalazi se na listi želja. Facebook

S obzirom na to da su najvatreniji fanovi ovog događaja djeca i mladi, dužni smo novim generacijama ponuditi bolji sadržaj i priliku da se raduju i navijaju. Dotad će naši muzičari kao „taoci“ šutjeti i čekati svojih pet minuta na evropskoj sceni.

Fanovi žele da se vratimo

Gledajući ranije nastupe naših predstavnika na Eurosongu, nerijetko se može pročitati kako fanovi Eurosonga iz cijelog svijeta pišu u komentarima molbu da se na ovo takmičenje vrati Bosna i Hercegovina. Mnogi tom prilikom izdvajaju Dinu Merlina, Deena, Harija, Laku i Mayu Sar kao naše najbolje predstavnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.