ODLASCI

Muzička scena tuguje za velikim producentom Muradifom Brkićem Muftom: Bio je čovjek koji stvarao zvijezde

Kao prvi čovjek nekada kultnog „Sarajevodiska“, u to vrijeme otkrio je mnoge muzičke talente

Muradif Brkić Mufta. Avaz

28.5.2024

Čuveni muzički producent i nekadašnji direktor „Sarajevodiska“ Muradif Brkić Mufta umro je u nedjelju u Sarajevu u 76. godini.

- Tata je prije pet godina imao težak moždani udar i nikada se od toga nije oporavio – rekla je za „Avaz“ njegova kćerka Minela Brkić-Jašar.

Brkić, koji je bio profesor književnosti i muzički producent, imao je velike zasluge za uspješne početke muzičkih zvijezda, poput Dine Merlina, bivše supruge Hanke Paldum, Šerifa Konjevića, Halida Bešlića, Halida Muslimovića, Seje Pitića, Ferida Avdića, Duška Kuliša, Amele Zuković, Armina Šakovića i mnogih drugih.

Kao prvi čovjek nekada kultnog „Sarajevodiska“, u to vrijeme otkrio je mnoge muzičke talente.

Jedan od najboljih

Na bh. ali i regionalnoj sceni mnogu su ostali zatečeni viješću o smrti Brkića. Otišao je veliki producent, vizionar i poznavalac muzičkih prilika ovih prostora.

Veoma emotivno od njega se oprostila i njegova bivša supruga Hanka Paldum.

- Dijelim iskrenu bol sa mojom djecom i njegovom porodicom i molim Gospodara da nam svima podari sabur, a Muradifa nagradi za svako dobro koje je na dunjaluku posijao – poručila je Hanka.

Mufta je bio jedan od ključnih ljudi u stvaranju Hankine muzičke karijere, jedne od najvećih na ovim prostorima.

Jasna Gospić podsjeća da je bio je jedan od najavangardnijih i najuspješnijih muzičkih producenata:

- Prvi je spojio rokenrol s narodnom muzikom, promijenio aranžiranje pjesama. Nepogrešivo je znao prepoznati hit, oblikovati pjevača i odrediti mu put kojim treba da ide.

Ovo veoma dobro zna i Dino Merlin koji je u biografskom dokumentarnom filmu „Sredinom“ istakao da mu je Mufta promijenio život.



Hanka i Mufta u studiju s Lazom Ristovskim i Milićem Vukašinovićem početkom 80-ih godina. Društvene mreže

Ljudina i legenda

Kazao je da nijedna diskografska kuća nije vidjela u njemu neki potencijal, ali da je Muradif odmah rekao da će biti velika zvijezda.

Nazif Gljiva ističe kako je Mufta bio ljudina i legenda.

- Mnogo je pomogao da se stvori estrada – dodaje Gljiva.

Svojevremeno je za „Avaz“ govorio kako planira napraviti oproštajni koncert sa svim pjevačima s kojima je radio. „A nakon koncerta počeo bih da pišem knjigu.“

No, bolest je bila jača.


 Čola, Hanka, Dilan...

Mufta je bio jedan od organizatora prvog koncerta Zdravka Čolića na Koševu 1979. godine.

- Prodali smo više od 43.000 ulaznica. Iz Londona je došlo ozvučenje i osvjetljenje „Pink Floyda“, ali nismo natkrili binu, i kad je kiša počela, morali smo prekinuti koncert. Kasnije su me neki optuživali zbog toga, ali nismo se nadali kiši – govori je Mufta svojevremeno za „Avaz“.

Za Safeta Isovića govorio je da je bolji pjevač od Toma Džonsa te je isticao kako je bivša država imala diskografiju kao malo koja.

- Recimo, tih godina je Bob Dilan (Dylan) u Engleskoj prodao oko 300.000 albuma, a, recimo, Hanka oko 700.000 u Jugoslaviji. Naravno, Dilan je u svijetu svuda gdje se govori engleski jezik prodao 3,4 miliona, ali, ako se poredi broj stanovnika, onda su to stvarno nevjerovatne cifre – govorio je Brkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.