SLUČAJNI SUSRET

Iza najveće Mišine pjesme krije se ljubavna priča koja slama srce: "Bio je zaljubljen u nju, ali bila je starija..."

Emotivna rapsodija je nastala nakon slučajnog susreta starih prijatelja poslije puno godina na Krku

Mišo Kovač. Instagram

D. H.

prije 6 dana

Pjesma "Ostala si uvijek ista" autora Željka Sabola za koju je muziku napisao Đorđe Novković izvođenjem legendarnog Miše Kovača ostala je vječno upisana u historiji. 

No, posvećena je stvarnoj osobi, beogradskoj Riječanki Slobodani Agici Gržetić. To za Alo.rs svojevremeno ispričala njena kćerka Maja Stanimirović.

Emotivna rapsodija je nastala nakon slučajnog susreta starih prijatelja poslije puno godina na Krku, gdje je junakinja doputovala s djetetom kod svojih roditelja. Kultna pjesma je lansirana u vječnost pobjedom na Hit paradi 1975. u Beogradu. Te godine objavljena je na singlici, a desetljeće kasnije na istoimenom albumu prodanom u 200.000 primjeraka.

Legenda kaže da je na toj „Hit paradi“ trebalo nastupiti i „Bijelo dugme“, ali kada je Goran Bregović čuo pjesmu, odlučio je da nema šta da traži, te je otkazao učešće. Pjesmu je biralo 100 novinara iz cijele Jugoslavije, od kojih je čak 99 glasalo za ovu numeru.

"Zaista vrlo posebno biće’"

Mišo Kovač je s tiražom većim od dvadeset milijuna prodanih nosača zvuka apsolutni kralj diskografije u bivšoj državi, snimio je na stotine pjesama, a „Ostala si uvijek ista“ mu je donijela najviše uspjeha, i po njegovom priznanju najbolja, najljepša i najdraža pjesma.

- Jugoslavija nije znala da pjeva njoj, mojoj mami Agici… Ona je bila prava dama, veoma ženstvena, nadasve tanana i šarmantna. Zaista vrlo posebno biće, neobično romantična, senzibilna, izuzetno sentimentalna i osjetljiva. Lako bi joj krenule suze, kada čuje nešto tužno, dok čita knjigu ili gleda film, a posebno kad nekog dragog sretne nakon dužeg vremena. Stoga je savršeno opisuje stih ostala si uvijek ista i ove suze na licu tvom - priča Maja, koja se svaki put kad čuje ovu pjesmu raznježi i sjeti svega, i svih.

Ipak, ne može se reći da se između Željka Sabola, autora teksta, i Agice dogodila ljubav, već samo njegova simpatija, kako Maja objašnjava, jer je njena mama od pjesnika bila starija šest godina, što se u to vrijeme smatralo ogromnom razlikom, posebno na kvarnerskom otočju.

- Dakle, Sabol je simpatizirao Agicu, ali ljudi, dok slušaju "Ostala si uvijek ista, mogu pomisliti da se radilo o velikoj, iskrenoj ljubavi, koja se tužno završila. Susret opisan u stihovima: među nama dani i godine stoje, nikada te više pronašao ne bih, da se jučer nismo, vidjeli nas dvoje, odnosio se na godine njihovog mimoilaženja na Krku - objasnila je Maja.

Kada se spoje vrhunska pjesnička vještina, maestralna kompozicija, jedinstvena interpretacija, uzrokavane mladalačkom očaranošću ljupkom ljepoticom, rezultat mora biti pjesma kojoj granice vremena, prostora, žanra i ukusa ne mogu ništa. Ona dočarava svu silinu emocije i ostaje nam, kao vječni spomenik jedne ljubavi, da joj se divimo, da od nje učimo i da u njoj uživamo…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.