AUTO-MOTO

Porsche obustavlja proizvodnju dizelskih modela

Index.hr

21.2.2018

Porshe  je pojedine modele nudio i u kombinaciji s dizelskim motorom, a sada će s tom praksom prestati.

Osim što novi Cayenne nisu ni ponudili u dizelskoj kombinaciji, u Porscheu su odlučili obustaviti proizvodnju dizelske Panamere 4S, kao i manjeg SUV modela u ponudi, Macana S diesel, javlja Autocar.

U Porscheu objašnjavaju ovaj poslovni potez "kulturološkim prijelazom" na ekološki prihvatljivija rješenja poput hibridne Panamere i nadolazećeg Mission E. Odluka je vjerojatno povezana i s uvođenjem novog WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) standarda koji će u Europi zamijeniti NEDC (New European Driving Cycle), a koji bi pak zahtijevao dodatne modifikacije na motorima. Dizelske Panamere više nema u ponudi, a redizajn Macana stiže u aprilu, očito bez dizelaša.

Drugi faktor koji je utjecao na ovu odluku je činjenica da dizelaši u Porscheovoj gami nikad nisu zaživjeli prema očekivanjima. Njihov je udio do 15%, a vjerojatno bi u skoroj budućnosti nastavio padati. Uostalom, u prodaji Panamere hibridna izvedba ima već sada udio veći od 50%.

Podsjetimo, Porsche je svoj prvi dizelski model s motorom posuđenim od Audija predstavio prije devet godina. Bio je to Cayenne diesel, zorni primjer kako profit ruši sve tabue.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.