USPJEŠAN EKSPERIMENT

Više sprint utrka u sljedećoj sezoni Formule 1

Najave izvršnog direktora Stefana Domenikalija

U ovoj su sezoni već održane dvije sprint utrke. AGENCIJE

A. V.

4.10.2021

Izvršni direktor Formule 1 Stefano Domenikali (Domenicali) najavio je da će u sljedećoj sezoni biti značajno veći broj sprint utrka, 

- Na početku godine smo objavili da će u ovoj sezoni biti tri probna takmičenja kako bismo bili uvjereni da imamo dobar plan za budućnost. Sprint utrke ostaju, a želja nam je da ih zadržimo na otprilike trećini utrka te da ih povežemo s drugačijim načinom osvajanja bodova te sa stazama na kojima bi to moglo donijeti određenu razliku - izjavio je Domenikali za Sky Sport.

U ovoj su sezoni već održane dvije sprint utrke, na VN Velike Britanije u Silverstonu i na VN Italije u Monci, a predviđeno je i da će isti sistem kvalifikacija za startne pozicije na nedjeljnu utrku biti održan i na VN Brazila.

U kalendaru Svjetskog prvenstva Formule 1 za sljedeću sezonu nalaze se 23 utrke, što bi prema Domenikalijevim najavama značilo da će na njih sedam ili osam biti održana sprint utrka koja je prvoj trojici vozača donosila dodatne bodove - tri za prvo, dva za drugo te jedan za treće mjesto.

Domenikali je također potvrdio da će sljedeća sezona započeti u martu, kao što je to uobičajeno, ali da će završiti nešto ranije u novembru, kako ne bi došlo do preklapanja sa Svjetskim fudbalskim prvenstvom u Kataru.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.