FORMULA 1

Mercedes priznao da je previše pritisnuo svoje vozače: Hamilton će biti spreman za Kanadu

Vovles je dodao da se Hamilton oporavio od vikenda u Bakuu i da će se "vratiti u bolid u Montrealu"

Vovles i Hamilton dugo već sarađuju. planetf1

M. K.

16.6.2022

Šef za strategije u Mercedesu Džejms Vovles (James Vowles) je priznao da su ekstremno postavili postavke u Bakuu, pritiskajući tako svoje vozače predaleko kako bi potražili dodatne performanse.

Mercedesov W13 bolid je na prošloj utrci Formule 1 ponovo imao veliki problem sa poskakivanjem. Iako su mislili da su stavili ovaj fenomen pod kontrolu nakon nadogradnji na VN Španije, to im se ponovo vratilo, prenosi f1-bih.com.

Njemačka ekipa je na Velikoj nagradi Monaka imala nerješivih poteškoća tokom trkačkog vikenda. Luis Hamilton (Lewis Hamilton) je uz svog timskog kolegu putem radio veze javljao kako bolid dosta skače. Iako su Rasel (Russell) i Hamilton  zauzeli 3. i 4. mjesto, sedmerostruki prvak se nakon utrke teško izvukao iz bolida zbog pretrpljenih bolova u kičmi nakon poskakivanja.

Vovles je dodao da se Hamilton oporavio od vikenda u Bakuu i da će se "vratiti u bolid u Montrealu", ali je priznao kako Mercedes ne može priuštiti ponavljanje takvih performansi u budućnosti.

- On je elitni sportista koji će pomaknuti granice izdržljivosti sebe i bolida. Ovom prilikom smo predaleko pritisnuli paket i naše vozače, stavljamo ih u značajnu nelagodu, a to jednostavno ne možemo ponoviti, rekao je Vovles.

S druge strane, govoreći o Montrealu, Vovles očekuje da će Mercedesova vozačka postava Hamilton i Rasel, biti bliži vodećim Red Bullu i Ferrariju nego što su bili na Velikoj nagradi Azerbejdžana.

Mercedes se nakon osam utrka u tekućoj sezoni nalazi na 3. mjestu u prvenstvu konstruktora sa 161 osvojenim bodom. Srebrne strijele su nakon novog odustajanja Ferrarijevih vozača je smanjile razliku na 38 bodova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.