KORAK NAPRIJED

Volvo EX90 s podrškom nove Google mape visoke rezolucije

Kamere i radari udružuju snage kako bi razumjeli okruženje automobila i pomogli da ostanete bezbjedni

Volvo: Nova pogodnost kupcima. Volvo

N. D.

19.1.2023

Kako je najavio proizvođač u dolazećem modelu Volvo EX90, lidar, kamere i radari udružuju snage kako bi razumjeli okruženje automobila i pomogli da ostanete bezbjedni.

- Kako bismo dodatno unaprijedili naše tehnologije potpomognute vožnje i na kraju ostvarili autonomnu vožnju u budućnosti, treba nam i način detaljnog prepoznavanja Vašeg okruženja – ispred vas, a i na većim udaljenostima s druge stane krivine ispred vas, poručili su iz Volva.

Oni najavljuju da će kupci moći kročiti u Google HD mape – sveobuhvatnu kartu, osmišljenu posebno za proizvođače automobila, koja pruža vrlo detaljne i ažurirane informacije o putevima.

Nastavljajući dugogodišnju saradnju s Google-om, Volvo Cars i njihov strateški partner Polestar bit će prvi proizvođači automobila koji će uvesti svoju HD tehnologiju karata u svoje automobile, počevši od nedavno predstavljenih modela Volvo EX90 i Polestar 3.

Zahvaljujući integraciji Google-ove mape visoke rezolucije moći će se objediniti podaci iz senzora (postavljenog u Volvo modelu EX90) s Google-ovim preciznim podacima o stanju saobraćajne trake i podacima o lokalizaciji kako bi bila olakšana funkcija poluautonomne vožnje, poput pomoći pri promjeni vozne trake i pomoćne tehnologije Volvo Pilot Assist.

S detaljima, poput oznaka vozne trake i predmeta za lokalizaciju, kao što su znakovi, Google-ova mapa visoke rezolucije podržava tehnologiju potpomognute vožnje L2+ i L3 koju nude proizvođači automobila za bezbjedniju, „hands-free" vožnju na odabranim putevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.