NOVITETI

Peugeotov radikalni koncept vozila na struju

Inception je imao premijeru na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu

Peugeot Inception: Najava novih modela. Peugeot

N. D.

22.1.2023

Peugeot Inception koncept imao je premijeru na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, a radikalno dizajnirano električno vozilo je najava novih modela ove marke od 2025. godine.

Koncept koristi Stellantisovu STAL platformu za veće modele, dužine 5 metara i visine 1,34 metra. Pogonski sklop radi pod naponom od 800V, a platforma prima bateriju kapaciteta 100kWh, što omogućava autonomiju od 800km sa jednim punjenjem. 150 kilometara vožnje može se dobiti za samo 5 minuta punjenja.

Struja napaja dva elektroagregata, a snaga od oko 680 KS prenosi se na sve točkove. To je dovoljno za ubrzanje od 0-100km/h za manje od 3 sekunde.

Peugeot Inception: Velika upotreba stakla. Peugeot

Buduća električna vozila imat će slijedeću generaciju Peugeotovog specifičnog kokpita, s novim kontrolnim sistemom koji mijenja mehaničke veze u sistemu upravljanja, što je inspirirano video igrama. Brojne funkcije u vozilu, poput klime i radija, dostupne su samo pokretom palca uz zadržavanje ruke na upravljaču.

Jedna od najvažijih karakteristika dizajna ovog koncepta je upotreba stakla površine 7,25 kvadratnih metara. Peugeot je ovjde koristio Narima staklo koje je obrađeno metalnim oksidom, a isto se koristi za kacige NASA astronauta. Zbog toga prozori imaju žućkastu nijansu uz zadržavanje termalnih kvaliteta.

Za koncept je predviđen četvrti nivo autonomne vožnje zahvaljujući STLA AutoDrive sistemu, koji transformira vozačev kokpit u prostor orijentiran na komfor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.