NAJAVE

Honda CR-V i na vodonik

Proizvođač objavio da je uspio prilično smanjiti cijenu

Honda

N. D.

3.2.2023

Ideja da ćemo od 2035. kupovati samo nove električne automobile (na baterije) čini se sve manje izvjesnom jer mnogi proizvođači ozbiljno računaju na vodonik kao pogonsko gorivo – u klasičnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem ili sistemima s gorivim ćelijama vodonika.

Honda je jedan od tih proizvođača, a sada je objavila da je uspjela prilično smanjiti cijenu cijelog sistema s gorivim ćelijama vodonika i da će ga ugraditi u novi model CR-V, kao jednu od opcija.

Proizvodnja počinje slijedeće godine u fabrici u Ohaju. CR-V na vodonik će biti zamjena za Clarity Fuel Cell, limuzinu koja se nudila u Kaliforniji od 2017. do 2020. godine.

Zanimljivo je da će ovaj novi model također imati opciju priključka na električnu energiju (slično plug-in hibridima) kako bi mu se omogućilo da ponudi malu količinu električnog dometa, a da pritom ne koristi vodonik.

Pogonski sistem s gorivim ćelijama je razvijen u saradnji s General Motorsom (pretvara vodonik u električnu energiju za napajanje elektromotora) i navodno je veliko poboljšanje pogonskog sklopa starog Clarityja i koristi 80 posto manje platine nego prije. To utječe na veliki pad cijene (tačne brojke još nisu objavljene).

CR-V s gorivim ćelijama će se pridružiti Toyoti Mirai i Hyundaiju Nexo te drugim najavljenim automobilima koje će pokretati vodonik. Ova ideja sve više golica i proizvođače poput BMW-a, Renaulta…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.