FORMULA 1

Može li iko zaustaviti Ferstapena i Red Bull?

Utrkom u Bahreinu idućeg vikenda počinje nova sezona najbržeg karavana na svijetu

Ferstapen: Najbrži na prvom testiranju. Twitter

G. Š.

28.2.2023

Utrkom za Veliku nagradu Bahreina na stazi Sakir idućeg vikenda započet će nova, 74. po redu sezona Formule 1.

Ponovo bez Kine

Iako je bilo planirano da se kalendar od ove sezone proširi na rekordne 24 utrke, od toga neće biti ništa, nakon što je donesena odluka da se ne zamijeni utrka za Veliku nagradu Kine, koja je prethodno otkazana treću godinu zaredom zbog “poteškoća uzrokovanih situacijom s koronavirusom”.

Tako ćemo i ove, kao i prethodne sezone, gledati 23 utrke. U kalendar se vraća Katar, a debitirat će noćna utrka na ulicama Las Vegasa.

Titulu brani vozač Red Bulla Maks Ferstapen (Max Verstappen), koji je prošle sezone izdominirao konkurenciju i lagano došao do svog drugog uzastopnog naslova.

Njegov tim, pak, brani titulu u poretku konstruktora, a čini se kako i ove godine ima bolid ispred konkurencije, što je dalo nagovijestiti i prvo testiranje, gdje je Ferstapen bio najbrži.

Pravo je pitanje može li iko ugroziti Red Bull i Ferstapena, koji će najveću konkurenciju imati u vidu Ferrarijevog Šarla Leklera (Charles Lecler) i Mercedesovog Luisa Hamiltona (Lewis).

Promjene u timovima

Ova sezona donosi i nekoliko promjena u timovima.

Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel) je okončao svoju 16-godišnju karijeru u Formuli 1, a njegovo mjesto u Aston Martinu preuzeo je Fernando Alonso, koji je napustio Alpine nakon dvije sezone.

Alonsa je u Alpineu zamijenio Pjer Gasli (Pierre Gasly), a Gaslija u AlphaTauriju bivši prvak Formule E Nik De Fris (Nyck de Vries).

Danijel Rikardo (Daniel Ricciardo) je napustio McLaren, a njegovo mjesto zauzeo je Oskar Pijastri (Oscar Piastri), koji će debitirati u Formuli 1.

Umjesto Nikolasa Latifija (Nicholas) u Williamsu vozit će Logan Sardžent (Sargeant), koji dolazi iz Formule 2, dok će mjesto Mika Šumahera (Mick Schumacher) u Haasu zauzeti Niko Hilkenberg (Nico Hulkenberg).

Sezona završava 26. novembra utrkom u Abu Dabiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.