NEVJEROVATAN

Lamborghini V12 unikati: Invencible i Autenica

Oba su zasnovana na dugotrajnoj Aventadorovoj platformi, koja je premijerno predstavljena prije 12 godina sa originalnim LP 700-4

Logika govori da koštaju mnogo više od traženih 500.000 dolara za Ultimae. Screenshot

E. A.

4.3.2023

Iako smo mislili da će Ultimae biti poslednji Lamborghini sa čistim V12 motorom, Lamborghini je upravo predstavio dvojac Invencible i Autentica. 


Prvi je kupe, dok je drugi roudster i ovo je definitivno oproštaj od dvanaestocilindričnog motora prije predstojeće hibridne ere. Oba su zasnovana na dugotrajnoj Aventadorovoj platformi, koja je premijerno predstavljena prije 12 godina sa originalnim LP 700-4.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Unikatni kupe i roudster imaju karoseriju od karbonskih vlakana sa tradicionalnom šestougaonom temom kompanije. Unutra, minimalistička kontrolna tabla nema multimedijalni sistem i ima 3D štampane ventilacione otvore.

Ovi jedinstveni automobili koriste najmoćniju konfiguraciju V12 koju je Lamborghini ikada ugradio u drumski automobil. Kao i kod modela Ultimae, centralno postavljeni atmosferski motor proizvodi 780KS i 720Nm obrtnog momenta koji se isporučuje sistemu sa pogonom na sve točkove preko sedmostepenog ISR mjenjača. Detalji o performansama nisu objavljeni, ali su vjerovatno na nivou Ultimae (ubrzanje od 0-100 km/h za 2,8 sekundi i maksimalna brzina od 355 km/h).

Lamborgini ne pominje koliko naplaćuje ova dva automobila. Međutim, logika govori da koštaju mnogo više od traženih 500.000 dolara za Ultimae.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.