VRHUNSKI LUKSUZ

Video / Porsche predstavio kamp prikolicu

Dužina je pet metara, a nudi prilagodljiv dizajn interijera koji predviđa višestruke funkcije

Luksuzna kamp prikolica. Porsche / Airstream

A. O.

14.3.2023

Spoj Porscheovog dizajna i iskustva s najpoznatijim proizvođačem kampera, legendarnim Airstreamom koncept je futurističke kamp kućice. Za sada se samo radi o konceptu, ali je velika vjerovatnoća da će se uskoro pojaviti u prodaji.

Dužina kamp kućice

Naime, u pitanju je koncept kamp prikolice namijenjen manjim SUV-ovima ako gledamo američke, i sasvim pristojnim ako ćemo po evropskom ukusu. Praktično, u pitanju je kamp kuća koja svojim stilom nadopunjuje sve ono za što stoji premium SUV kalibra Porscheovog Cayennea ili nadolazećeg električnog Macana.

Dužina je pet metara, a nudi prilagodljiv dizajn interijera koji predviđa višestruke funkcije.

Zadnji kraj je takav da može biti potpuno otvoren čime se doslovno spaja dnevni boravak s okolinom. Navečer, kad se stijena zatvori, isti prostor postaje spavaća soba.


Ova kamp kućica je potpuno opremljena, što uključuje čajnu kuhinju sa svim uređajima te kupatilo i prostor za odlaganje stvari.

Osim rendera napravljen je i model kamp prikolice u mjerilu 1:3 koji će biti izložen na sajmovima širom Amerike.

Brojna rješenja

- Iako naši konceptualni projekti ne dospiju uvijek na tržište, lekcije i inovacije koje proizlaze iz toga često utiču na sadašnje i buduće dizajne dok se probijaju u naše glavne linije proizvoda – rekao je prvi čovjek firme Airstream na pitanje o mogućnosti serijske proizvodnje.

Ukoliko ovaj koncept ne zaživi u serijskoj proizvodnji sasvim sigurno će brojna rješenja, pa i dizajnerski izraz na neki način biti usađeni u buduće proizvode.

Naprimjer, ovo je prvi proizvod Airstreama projektiran da stane u standardnu garažu. Tokom transporta ukupna visina je 2.1 metar što ga čini kompatibilnim s većinom garažnih vrata.

Oslobađanje prostora

U korištenju krov se podiže, čime se oslobađa dodatni prostor.

Što se cijene tiče, dobar orijentir je dimenzijama sličan Airstream Bambi čija cijena u Americi kreće od 59.300 dolara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.