LAKO SE SKLAPA

Koliko košta najmanji automobil na svijetu

Peel P50 137 dugačak i 99 centimetara širok

Potreban samo osnovni alat. Twitter

N. D.

14.3.2023

Peel P50 je ekstremni mikroautomobil s kojim se šira javnost mogla upoznati kada se pojavio u jednoj epizodi "starog" “Top Geara”. Džeremi Klarkson (Jeremy Clarkson) je bio očaran automobilčićem kojim se uputio i u same prostorije BBC-ja.

Može povesti jednu osobu i jednu torbu

Svega 137 dugačak i 99 centimetara širok, automobil u pogledu dimenzija nema konkurencije. Nastao kao ideja najmanjeg mogućeg motoriziranog saobraćajnog sredstva koje može da poveze jednu osobu i jednu torbu, nije doživio marketinški uspjeh. Proizvedeno je tek 47 primjeraka, a do danas ih je opstalo navodno 30.

Početkom prošle decenije projekt ovog automobilčića je oživljen, a kompanija je počela nuditi ručno izrađene replike. Pendine Motors nudi tri modela, klasični P50 (nosi oznaku P.50), limitiranu seriju kabrioleta te zaista posebni Trident.

"Uradi sam" ponuda

Međutim, samo originalni P50 se nudi i kao kit car s motorom snage 2 kW i baterijom koja osigurava 80 km dometa. Ako ste zainteresirani za ovakvu "uradi sam" ponudu, znajte da se cijena u tom slučaju kreće od 11.700 eura. Nije malo, ali se definitivno radi o zanimljivoj ideji.

Za sklapanje vozila je potreban osnovni alat i ne više od 50 sati rada. Cijena za sklopljen auto je od oko 15.700 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.