NEKOLIKO VERZIJA

Ukazao se novi Mini bez maske

Brojke predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na aktuelni model

Mini: Premijeru će imati kasnije ove godine. Twitter

N. D.

3.4.2023

Novi električni Mini će premijeru imati kasnije ove godine, ali fotografije jednog primjerka bez ikakve maske tu.

Električni Mini će biti dostupan u nekoliko verzija, sa 184 KS odnosno 224 KS, kao i baterijama od 40 kW i 54 kWh. Električni domet će u zavisnosti od verzije iznositi od oko 320 do 400 km. Ove brojke predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na aktuelni model, posebno u pogledu dometa.

Neke ranije najave kažu da je lansiranje novog električnog Mini Coopera na tržište planirano za prvu polovinu 2024. godine. U poređenju sa sadašnjom generacijom, svi novi Mini Cooper modeli će imati koristi od šireg traga točkova i dužeg međuosovinskog rastojanja, uprkos uglavnom nepromenjenoj dužini od oko 380 cm.

Varijanta John Cooper Works će uslijediti sredinom 2025. godine, a koja bi mogla da raspolaže sa oko 250 KS i baterijama sa 54 kWh.

Automobil dolazi iz saradnje sa kineskim Great Wall Motorsom, a fokus proizvodnje je takođe na Kini. Sa novom električnom trojkom, koji pored kompaktnog hatchbeka uključuje i dva kompaktna SUV-a Countryman (U25) i Aceman, električni udio u prodaji brenda Mini bi trebalo da već do sredine 2025. godine premaši cifru od 50 posto.

Mini sa SUS motorima će također ostati, a pravit će se u Oksfordu u Velikoj Britaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.