INOVATIVNI JAPANCI

Toyota najavljuje revoluciju na tržištu električnih automobila

Toyota očekuje da će uskoro moći ponuditi baterije nove tehnologije, s čvrstim elektrolitom

Toyota najavljuje novitete. Youtube

H. J. I.

27.10.2023

Proizvođači automobila nastavljaju razvijati svoje tehnologije na razvijanju elektrifikacije. Stoga nije zastrašujuće da baterije, kako vrijeme prolazi, počinju pokazivati sve veću autonomiju.

Međutim, Toyota očekuje da će uskoro moći ponuditi baterije nove tehnologije, s čvrstim elektrolitom, solid-state, koje mogu osigurati 1.200 kilometara autonomije, a pune se za 15 minuta.

To je zato što je predsjednik Centra za istraživanje i razvoj za ugljičnu neutralnost Toyote otkrio da je marka postigla otkriće koje joj omogućuje da slijedi ovaj put. Keiji Kaita je potvrdio da je sve povezano s pojednostavljenjem proizvodnje materijala koji se koristi u proizvodnji krutih i tekućih baterija. Tako baterije mogu postati lakše, manje, jer će se moći smanjiti cijena paketa.

Još uvijek nema solid state baterija u serijskim automobilima, ali postoji nekoliko kompanija koje ih proizvode. Primjeri su start-upovi Solid Power, QuantumScape, Factorial i StoreDot. A Toyota najavljuje da će takav tip baterija u svoja vozila ugrađivati od 2027.

Toyota planira uvesti solid-state baterije u svoja vozila 2027. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.