BIT ĆE DIO ALPINEA

U Formulu 1 se vraća kontroverzni Briatore: Poznat po velikom skandalu, bio suspendovan

On će postati izvršni savjetnik Alpinea

Flavio Briatore. AP Photo / Luca Bruno, file

S. S.

prije 6 dana

Italijan Flavio Briatore, bivši šef ekipa Benetton i Renault 1990-ih i 2000-ih, imenovan je "izvršnim savjetnikom" Alpinea, objavio je u petak francusko-britanski tim Formule 1.

- Alpine F1 Team potvrđuje da je Luka de Meo, izvršni direktor Renault grupe, imenovao Flavija Briatorea izvršnim savjetnikom za diviziju Formule 1 - navodi se u saopćenju.

- Briatore će se uglavnom usredotočiti na aktivnosti na visokom nivou tima, uključujući: pronalaženje vrhunskih talenata i analizu tržišta vozača, osporavanje postojećeg projekta kroz procjenu trenutne strukture i pružanje savjeta o određenim strateškim pitanjima u području sporta - objašnjava Alpine.

Sada 74-godišnji Briatore, jedan od najjačih ljudi Formule 1 već dvadeset godina, dobio je otkaz u francusko-britanskom timu nakon skandala "crashgate" koji je izbio krajem ljeta 2009. godine.

Tokom Velike nagrade Singapura 2008., koja se održala 28. septembra na urbanoj stazi grada-države, Briatore je zamolio brazilskog vozača Nelsona Pikea Jr. da dobrovoljno izazove nesreću kako bi pomogao svom španskom timskom kolegi Fernandu Alonsu, koji nije bio nesvjestan prevare, pobijediti u utrci.

Smatran odgovornim za planiranje ove prevare, Briatore je otpušten iz Renaulta 16. septembra 2009. prije nego što ga je pet dana kasnije doživotno suspendirao Međunarodni automobilistički savez (FIA), koji regulira Formulu 1, no ta suspenzija je poslije osporena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.